Aan de slag gaan in horeca aan de kust? Lessen Frans maken je eerst “gastvrijer”

Aan de slag gaan in horeca aan de kust? Lessen Frans maken je eerst “gastvrijer”

Westtoer en Horeca Vorming Vlaanderen gaan samen taallessen Frans organiseren. Foto: vln

Bredene -

Provinciebedrijf Westtoer en Horeca Vorming Vlaanderen organiseren in alle badplaatsen taallessen voor horecapersoneel. “Dit moet de gastvrijheid naar Franse klanten versterken”, klinkt het.

Om de talenkennis van het horecapersoneel aan zee - meer bepaald van het zaalpersoneel - te verbeteren, organiseert Westtoer met Horeca Vorming Vlaanderen tussen 22 en 29 maart gratis taallessen in de verschillende kustgemeenten. En die blijken ook nodig, want op veel plaatsen is het met de kennis van onder meer het Frans niet goed gesteld.

550 miljoen euro

“Als gastvrije regio is het onthaal meer dan belangrijk”, zegt Franky De Block, voorzitter van Westtoer. “Ondernemers en personeel hebben meestal het eerste contact met toeristen en daarbij is talenkennis absoluut een meerwaarde.”

Bij de actie benadrukt Westtoer de impact van toeristen uit Franstalig België, een belangrijke en stabiele markt voor het kusttoerisme. “Welgeteld 22 procent van alle kusttoeristen zijn Franstalige Belgen”, zegt Stefaan Gheysen, algemeen directeur van Westtoer. “Dagtoeristen, verblijfstoeristen en tweede verblijvers uit Wallonië en Brussel nemen samen circa 550 miljoen euro of liefst 21 procent van de jaarlijkse bestedingen die het kusttoerisme genereert voor hun rekening. Ongeveer 20.000 vakantiewoningen aan zee hebben een eigenaar uit Franstalig België en toeristen uit Frankrijk zijn goed voor ruim vijf procent marktaandeel.”

De cursus focust op dagelijkse werksituaties en gesprekken. In De Panne wordt ook een cursus Nederlands georganiseerd voor het Franstalig zaalpersoneel, goed vertegenwoordigd in deze badplaats. “Gasten kijken meer en meer naar het totaalplaatje”, zegt Pieter Tratsaert van Horeca Vorming Vlaanderen. “Naast lekker eten en een gezellige sfeer, hechten ze ook veel belang aan de service.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio