Echtscheiding wordt jarenlange vechtscheiding: moeder riskeert jaar cel voor onder andere klappen aan haar man

Evergem -

Een 48-jarige moeder uit Sleidinge riskeert een jaar cel voor de jarenlange belaging van haar ex-man. Hun scheiding in 2013 liep danig uit de hand, “en jullie kinderen zijn het grootste slachtoffer”, klonk het woensdag in de rechtbank.

Na negen jaar huwelijk, waarin het koppel twee kinderen kreeg, liep de relatie in 2013 op de klippen. Zowel over de verdeling van de goederen als over de zorg voor de kinderen raakte het gescheiden paar het niet eens, waarna er heel wat problemen volgden.

De processen-verbaal voor belaging, slagen en verwondingen stapelden zich de afgelopen jaren op, en de vader van de kinderen liep herhaaldelijk verwondingen op bij de confrontaties tussen de twee. Hij werd onder meer gebeten in zijn linkerhand en had meermaals blauwe plekken. “Gelukkig kon mijn cliënt zich keer op keer kalm houden en schoot hij nooit uit zijn sloffen, want hij werd meermaals uitgedaagd”, zei de advocaat van de vader van de kinderen. “Mijn cliënt wil gewoon dat de hele zaak stopt, zodat hij verder kan met zijn leven en zijn nieuwe gezin.”

De echtscheidingsprocedure loopt nog altijd bij de familierechtbank in Gent, maar de vrouw heeft het moeilijk de gang van zaken te aanvaarden. “Zelfs na de eerste zitting voor de correctionele rechtbank, in januari, bleef de vrouw berichten sturen naar haar ex-man en de kinderen”, zei het openbaar ministerie. “U moet goed beseffen, mevrouw, dat uw kinderen het grootste slachtoffer zijn van de hele affaire.” De aanklager vroeg een jaar cel en een boete van 600 euro.

“Geen slechte mama”

“Ik wil voor een keer in de vijftien jaar dat ik in België ben een luisterend oor vinden”, klonk het geëmotioneerd bij de moeder van de twee kinderen. “Ik weet dat ik fout geweest ben en wil het nooit meer doen. Ik ben echt geen slechte mama en wil het beste voor mijn kinderen.”

De rechter nam akte van de vordering van het openbaar ministerie, maar leek na de spijtbetuiging meer gewonnen voor professionele hulp aan de vrouw. “U hebt een eerste stap in de goede richting gezet door toe te geven dat u fout gereageerd hebt op de hele zaak”, sprak de rechter de vrouw toe. “Nu wordt het tijd voor de tweede stap: dingen leren aanvaarden, ook als u het er niet mee eens bent. Als de familierechtbank oordeelt, zal u zich daar moeten bij neerleggen, en niet opnieuw het recht in eigen handen nemen.”

De vrouw gaf te kennen dat ze er alles wil aan doen om te zorgen dat de hele zaak stopt, ook professionele hulp zoeken. Op 21 maart oordeelt de rechter over de jarenlange vechtscheiding van het paar.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio