Uitgewezen gezin is onder de indruk van lichtwake met tweehonderd mensen: “Dit is hartverwarmend en betekent een grote steun”

Zo'n tweehonderd mensen uitten met een lichtwake hun steun aan het Albanese gezin. Foto: pdv

Oudenaarde -

Naar aanleiding van de uitwijzing van het jonge Albanese gezin Kadrija vond woensdagavond een lichtwake plaats op de speelplaats van de basisschool KBO Nederename. Het werd een sfeervolle bijeenkomst, onder meer ook met zang en toespraken. “Dit is hartverwarmend en betekent voor ons een grote steun.”

Onder het motto “Opkomen voor kinderrechten en voor een menselijk migratiebeleid” had de basisschool KBO Nederename opgeroepen om woensdagavond met een kaars naar de speelplaats te komen. Twee van de drie kinderen van het Albanese gezin Kadrija lopen er school. Zo'n tweehonderd mensen kwamen samen om het gezin te steunen in hun strijd om alsnog een uitwijzing te voorkomen. Maar grote hoop is er niet, want een verzoek tot regularisatie werd door de dienst Vreemdelingenzaken afgewezen.

“Dat hier zoveel mensen voor ons samenkomen, is hartverwarmend en betekent voor ons een grote steun. Dankjewel aan iedereen”, reageerde papa Arben Kadrija.

Kinderrechten

De bijeenkomst stond in het teken van de manier waarop het Albanese gezin vorige maand in hun woning in Nederename door de politie werd opgepakt en meteen naar een opvanghuis in Sint-Gillis-Waas werd overgebracht.

“Met deze lichtwake blijven we hameren op het schenden van de kinderrechten”, benadrukte schooldirectrice Katrien De Smet. Het gezin Kadrija verblijft al acht jaar in Nederename en zeker de drie kinderen van 11, 9 en 3 jaar oud zijn er goed geïntegreerd.

De lichtwake werd begeleid door zang van het koor Jedidja. Vrienden en vriendinnetjes van de drie kinderen van het Albanese gezin brachten getuigenissen. “Wat er nu gebeurt, is verkeerd. We zijn verdrietig en kunnen het niet aanvaarden dat we niet meer met jullie mogen spelen”, klonk het.

Trauma’s

Nadien volgde een debat over kinderen zonder papieren met de Oudenaardse burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD), federaal parlementslid Stefaan Vercamer (CD&V), gemeenteraadslid Dagmar Beernaert (SP.A), Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) en Kristof Meerschaut (N-VA).

Voorts werd ook het woord genomen door enkele ouders en de directie van KBO Oudenaarde. Onder meer Ine Lanckriet van Zonderwijs en Michael Bouchez van het Kinderrechtencommissariaat schetsten de trauma's die kinderen oplopen bij een gedwongen repatriëring naar een land dat ze niet kennen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio