Trump ontmoet overlevenden schietpartij: “We moeten leraars bewapenen”

Trump ontmoet overlevenden schietpartij: “We moeten leraars bewapenen”

In een emotionele bijeenkomst deelden scholieren die vrienden verloren en ouders die kinderen kwijtraakten hun pijnlijke, persoonlijke verhalen met de Amerikaanse president. Foto: EPA-EFE

President Donald Trump beloofde woensdag om snel maatregelen te nemen om schietpartijen op scholen te vermijden. In het Witte Huis ontving hij overlevenden en ouders van slachtoffers van de dodelijke schietpartij op de middelbare school in Parkland, in de Amerikaanse staat Florida. Daarbij vielen vorige week 17 doden.

“Ik heb mijn beste vriend verloren. Hij was als een broer voor mij. Ik ben hier om mijn stem te laten horen, want hij kan het niet meer”, zei Samuel Zeif woensdagmiddag tijdens de ontmoeting met Trump. Sindsdien “zijn mijn vrienden en ik bang telkens er een auto passeert”, vertelde Zeif. “Ik begrijp niet waarom ik nog steeds een oorlogswapen kan kopen in een winkel.”

In een emotionele bijeenkomst deelden scholieren die vrienden verloren en ouders die kinderen kwijtraakten hun pijnlijke, persoonlijke verhalen met de Amerikaanse president. Trump luisterde naar de sprekers zonder hen te onderbreken. Hij hield zijn handen tegen elkaar gedrukt en knikte af en toe begrijpend.

“Iemand een idee hoe we dit stoppen?”

“We gaan iets aan deze verschrikkelijke situatie doen”, zei Trump, zonder al concrete beloften te doen. “Het zal niet bij woorden blijven zoals in het verleden”, verzekerde de president. “Heeft iemand een idee hoe we dit kunnen stoppen?”, vroeg Trump nadat hij alle sprekers bedankt had.

“We moesten dit al geregeld hebben na de allereerste schietpartij op een school. Ik ben woedend! Nooit zal ik mijn kind weerzien”, zei Andrew Pollack, die zijn dochter verloor. “Ik smeek om verandering. We hebben dringend verandering nodig”, trad Melissa Blank, moeder van een ander dodelijk slachtoffer, bij.

Trump ontmoet overlevenden schietpartij: “We moeten leraars bewapenen”
“Ik ben hier om mijn stem te laten horen, want hij kan het niet meer”, zei Samuel Zeif. Foto: EPA-EFE

Fred Abt, wiens zoon op 14 februari werd doodgeschoten in de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, suggereerde om personeelsleden van de school vrijwillig te bewapenen en een extra wapentraining te geven. Trump knikte instemmend en liet weten niet gewonnen te zijn voor wapenvrije zones op scholen.

Trump ontmoet overlevenden schietpartij: “We moeten leraars bewapenen”
Foto: EPA-EFE

“Bij een wapenvrije zone denken schutters ‘laten we naar binnen gaan en aanvallen, de kogels komen toch niet terug’”, aldus de president. “Uiteraard zou dit enkel gelden voor leerkrachten die met een wapen kunnen omgaan. We zullen dat in detail bekijken. Veel mensen zullen ertegen zijn, maar ik denk dat heel veel mensen het wel een goed idee vinden.”

Over het hele land hebben woensdag scholieren betoogd voor een strengere wapenwet in de Verenigde Staten.

De bijeenkomst in het Witte Huis kwam een dag nadat Donald Trump het ministerie van Justitie de opdracht gaf om de zogenaamde “bump stocks” te verbieden. Die hulpstukken laten het toe om een halfautomatisch geweer volautomatisch te laten vuren. Dader Nikolas Cruz opende in Parkland het vuur met een halfautomatisch wapen zonder bump stock. Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne de steun van de ­National Rifle Association (NRA) en kantte zich toen tegen elke beperking van wapenbezit.

Sheriff én Republikeins Senator tegen bewapenen leraars

Trump ontmoet overlevenden schietpartij: “We moeten leraars bewapenen”
Sheriff Scott Israel in debat met NRA-woordvoerster Dana Loesch. Foto: REUTERS

CNN organiseerde woensdag ook een ‘Town Hall’ waarin leerlingen, ouders, wetgevers en de NRA in debat gingen.

Sheriff Scott Israel van Broward County, waar de schietpartij plaatsvond, beval dat alle hulpagenten op schoolterreinen in zijn county voortaan geweren moeten dragen. “Ik geloof niet dat leraren gewapend moeten zijn. Ik geloof dat leraren les moeten geven”, zei hij in de ‘Town Hall’.

Na een vraag van een leerkracht die leerlingen hielp schuilen tijdens de schietpartij, zei ook Republikeins Senator voor Florida Marco Rubio dat hij het – in tegenstelling tot zijn president dus – geen goed idee vindt om leraars te bewapenen. “Ik steun dat niet. Het idee dat mijn kinderen naar school gaan met leerkrachten die bewapend zijn is niet iets waar ik me eerlijk gezegd goed bij voel.”

“Zielig zwak”

Trump ontmoet overlevenden schietpartij: “We moeten leraars bewapenen”
Fred Guttenberg, die zijn dochter verloor, richt zich kwaad tot Rubio. Foto: REUTERS

Rubio kreeg het tijdens de ontmoeting herhaaldelijk hard te verduren. Onder anderen Fred Guttenberg, die zijn dochter Jaime verloor, richtte zich rechtstreeks tot hem. “Jouw commentaren en die van onze president deze week waren zielig zwak. Kijk me aan en zeg me dat geweren de factor waren in de jacht op onze kinderen op school deze week. En kijk me aan en zeg me dat je dat aanvaard en dat je met ons zal samenwerken om er iets aan te doen.”

Rubio reageerde onder meer dat hij niet vindt dat de problemen niet alleen kunnen opgelost worden met wapenwetgeving. Hij zei wel dat hij niet vindt dat achttienjarigen een geweer zouden moeten kunnen kopen en dat hij een wet zou steunen die dat recht wegneemt.

Chris Grady, een leerling die de schietpartij overleefde vroeg Rubio naar zijn steun in het verleden voor grote magazijnen en of hij nu zou akkoord gaan “dat er geen plaats is in onze samenleving voor grote magazijnen die 15 tot 30 rondes kunnen afvuren, of zelfs meer”.

“Ik ben blij dat je die vraag stelt”, antwoordde Rubio. “Want traditioneel was ik geen voorstander van kijken naar de grootte van magazijnen. Maar nu, en na sommige details die ik erover geleerd heb, ben ik mijn positie aan het herevalueren. En ik zal je zeggen waarom: omdat het dan misschien geen aanval kan voorkomen, maar het wel levens kan sparen in een aanval.”

“Ik ga altijd geld aanvaarden van NRA”

Trump ontmoet overlevenden schietpartij: “We moeten leraars bewapenen”
Rubio in debat met leerling Cameron Kasky. Foto: REUTERS

Een andere leerling, Cameron Kasky, vroeg Rubio of hij in de toekomst donaties zou weigeren van de NRA. Rubio weigerde daar ja op te antwoorden. In een verhitte discussie, waarin hij herhaaldelijk werd uitgejouwd door het publiek, zei hij dat hij geld van de NRA zou blijven aanvaarden omdat “mensen mijn politieke agenda steunen en omdat ik de second amendment (waarin het recht om een geweer te dragen verankerd staat, nvdr.) steun”. “Ik ga altijd de steun aanvaarden van wie dan ook die het met mijn politieke agenda eens is.”

Een woordvoerster van de NRA hintte tijdens het debat zelf wel even naar striktere wapenwetten. Nikolas Cruz – “een gestoord monster” – zou volgens Dana Loesch geen geweer mogen hebben kunnen kopen: “Mensen die gek zijn zouden geen wapens moeten kunnen verkrijgen. Mensen die een gevaar zijn voor zichzelf en andere individuen zouden geen vuurwapen kunnen krijgen.”

Loesch richtte zich ook tot overlevende leerlingen en zei dat ze voor hen aan het vechten was. Sheriff Israel reageerde daarop: “Je vecht niet voor hen totdat je zegt: ik wil minder wapens.” Hij somde ook een lijst van schietpartijen in scholen op en zei dat deze tragedies tonen dat “het op dezelfde manier blijven doen niet werkt”.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees