Beauty

BV-kapper Jochen Vanhoudt van Clientology ontwart elke week een vraag over haar

ADVIES. Ik heb mijn haar te donker geverfd. Kan ik het lichter maken?

ADVIES. Ik heb mijn haar te donker geverfd. Kan ik het lichter maken?

Je haar verven en hopen op de kleur op de verpakking, maar in realiteit toch eindigen met een te donker resultaat. Het kan gebeuren, maar er zijn oplossingen om je coupe weer op te lichten. BV-kapper Jochen Vanhoudt van Clientology weet raad.

Eerst het slechte nieuws

Slecht nieuws: het is onmogelijk om lichtere haarverf op donker geverfde lokken aan te brengen. Dat heeft helemaal geen effect. Het zou het leven van kappers makkelijker maken, maar op kunstmatige pigmenten kan een lichtere schakering zich niet vasthechten.

Decaperen kan

Als je heel ongelukkig wordt van de te donkere kleur, dan moet je jouw lokken laten decaperen. Hiermee wordt bedoeld dat een donkere chemische kleur zal verhelderd worden. Decaperen gebeurt op basis van ontkleuren. Probeer dit dus zeker niet zelf. Het nadeel aan deze techniek is dat hij rode en gele accenten naar boven brengt. Dan moet je de lokken herinkleuren met de juiste tint.

Het spreekt voor zich dat je eerst de conditie van je haar moet laten bepalen. Is je haar ongezond, dan kan dit proces schade berokkenen. Toch kunnen kappers tegenwoordig veel meer realiseren dan vroeger dankzij de zogenaamde bound builders. Dat zijn producten die je haar tijdens het ontkleuren zo goed mogelijk beschermen.

Ga voor highlights

Een andere optie voor wie geen zin heeft in dit lange, dure proces: ga voor ontkleurende highlights. Die lichten je volledige coupe op. Zijn de highlights te licht, dan kan een professional een kleurspoeling in de tint naar keuze aanbrengen. Eén ding staat vast: hoe later je hulp van de kapper inroept, hoe beperkter de middelen om de schade te herstellen.

Corrigeer