School, feestcomité parochie en artiesten slaan de handen in elkaar

Zaffelare geeft culturele invulling aan leegstaande kleuterschool

Lochristi - In de refter van de nieuwe basisschool De Weg-Wijzer houdt Bert Vervaet een voordracht over de geschiedenis van het onderwijs in Zaffelare. Die voordacht is de aftrap van wat Luc Van Autreve het Lentecongres noemt. Een aantal organisaties en individuele kunstenaars hebben in Zaffelare immers de handen in elkaar geslagen om de komende maanden een tijdelijke invulling te geven aan de gebouwen van de kleuterschool van de Weg-Wijzer. Een kunstzinnige en vreedzame en tijdelijke 'bezetting', zeg maar.

Het Lentecongres is een gezamenlijk initiatief van De Weg-Wijzer, het Feestcomité van de Parochie Zaffelare en enkele autonome artiesten, waaronder Luc Van Autreve, Roger Praet en Patrick Van Rijckeghem.

Achterliggende gedachte is de nieuwe, maar ook een deel van de oude  school, tijdelijk als een cultureel en creatief centrum te laten fungeren.

 

Onder de vleugels van de school en het FPZ bezetten de artiesten tot midzomer de gebouwen van de voormalige kleuterschool, die prompt de naam Het Lentecongrescentrum, kortweg  LCC, meekreeg.

Tijdens de lente herbergt het tijdelijk cultureel centrum talrijke ateliers (kleiatelier, theateratelier, muziekatelier, concert- en dansruimte, yoga, …) waarin artiesten en creatievelingen hun ding kunnen doen. Sommige ateliers zijn in samenwerking met bestaande verenigingen (Lo-Art, KOMX, CUZA, Femma, De Witte Lotus, …).

"In de loop van de komende maanden worden er in de nieuwe Weg-Wijzer en het LCC concerten, theatervoorstellingen en tentoonstellingen georganiseerd. Alles op kleine schaal, maar groot in zijn diversiteit" aldus de persmededeling van de initiatiefnemers.

Essentieel is ook dat de artiesten workshops zullen organiseren voor de kinderen van De Weg-Wijzer en de bewoners van het Woon- en Zorgcentrum, zodat zoveel mogelijk groot en klein volk mee kan proeven van deze kunstige lente. De resultaten van deze samenwerking zullen getoond worden op het schoolfeest van 20 mei.

Enkele data: op 16 maart het concert ‘De Zwaluwen Komen’ in het LCC om 20:00, met akoestische muziek uit Zaffelare (Pauline De Bruyne, Chris Corn, DNA, Taxi Lane unplugged en het vrouwenkoor De Onnozeke Kinders).

 

Op 13 en 14 april worden fragmenten gespeeld uit ‘Mistero Buffo’, het volks passiespel van Dario Fo, door De Onnozele Kinders.

Geschiedenis van het onderwijs in Zaffelare. Donderdag 22 februari. 19u30. Refter De Weg-Wijzer. 

Meer info over Het Lentecongrescentrum op de site www.hetlentecongres.be

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio