Heb je ook last van de laagstaande zon tijdens het rijden? Met deze tips hou je het veilig

Wie ’s ochtends of in de vooravond wel eens in de wagen zit, heeft het ongetwijfeld al gemerkt. De zon staat dan bijzonder laag. Voor automobilisten, buschauffeurs en vrachtwagenchauffeurs kan dat een groot probleem zijn. De weggebruikers kunnen verblind raken en zo een ongeval veroorzaken. Met deze tips hou je het veilig op de weg.

Ongevallen door een laagstaande zon gebeuren vaak voor en tijdens het voorjaar. Maar rijden met een suboptimaal zicht is minder comfortabel, moeilijker en vermoeiender. Het leidt tot minder goede inschattingen en een significant tragere reactie op plots remmende voorliggers.

Daardoor verhoogt het risico op ongevallen tijdens het rijden, vooral in onverwachte situaties. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de remafstand bij 50 km per uur bij een suboptimaal zicht bijna 10 meter langer is dan met een optimaal zicht.

“Een automobilist moet bij laagstaande zon daarom dus goed voorbereid de weg opgaan en enkele voorzorgen nemen”, klinkt het bij mobiliteitsorganisatie Touring.

** Houd de ruiten proper

Bij een laagstaande zon zijn het vuil en de krasjes op de autoruiten beter zichtbaar. Dat kan jouw zicht nog meer belemmeren. Houd de ruiten dus proper door de wagen op tijd schoon te maken en door voldoende ruitenwisservloeistof te sproeien.

Zorg er ook voor dat de binnenkant van de ruit proper is. Dat kan je doen met behulp van een glasreiniger en een droge doek.

** Goede zonnebril

Voorzie in een goede zonnebril die je altijd in de wagen kan laten liggen. Uit een studie van het BIVV en Pearle Opticiens blijkt dat slechts 43 procent van de bevraagde bestuurders met correctie een zonnebril op sterkte heeft.

In ons land bestaat geen verplichting rond het bezit van een reservebril op sterkte. In sommige andere landen wel. Wie in de zomervakantie met de wagen naar Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, Oostenrijk of Zwitserland trekt, moet daar attent op zijn.

Denk er ook aan om de zonnekleppen van de wagen correct te gebruiken.

** Maak jezelf zichtbaar

Niet alleen jij, maar ook de andere weggebruikers hebben last van de laagstaande zon. Het is dus belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor de anderen. Zet daarom de lichten van de wagen aan zodat je goed gezien wordt in het verkeer.

** Pas je rijgedrag aan

Wanneer je merkt dat de laagstaande zon jou en de andere weggebruikers hindert, pas dan meteen jouw rijgedrag aan. Houd voldoende afstand en minder snelheid zodat je meer tijd hebt om te reageren.

Ben je toch betrokken bij een ongeval? “Dan is het belangrijk dat bestuurders weten dat het mogelijk is om aan te geven dat de laagstaande zon aan de basis van het ongeluk lag”, klinkt het bij Touring.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees