Geraint Thomas klaar om commando van Froome over te nemen in de Tour: “Ik bereid me voor als kopman”

Geraint Thomas klaar om commando van Froome over te nemen in de Tour: “Ik bereid me voor als kopman”

Foto: BELGAIMAGE

Geraint Thomas liet in een interview met Cyclingnews duidelijk blijken dat hij zich voorbereidt als kopman van Team Sky in de Tour de France. Zijn ploegmaat en viervoudig winnaar Chris Froome is normaal altijd de eerste man bij Sky voor de Tour. Maar door de hele dopingaffaire rond Froome is het niet eens zeker dat de Brit aan de start verschijnt deze zomer. De weg ligt dan open voor zijn landgenoot Thomas, die in principe de eerste luitenant van Froome is in de Ronde van Frankrijk.

De zaak rond zijn positieve salbutamoltest is nog volop aan de gang en het is nog niet duidelijk wanneer er een eindbeslissing zal vallen over een potentiële schorsing. De 32-jarige Brit is in principe toegelaten salbutamol te gebruiken voor zijn astma, maar er werd een dubbele dosis aangetroffen in zijn bloed. Froome mag wel blijven koersen voorlopig en startte vorige week nog in de Ruta del Sol.

Geraint Thomas klaar om commando van Froome over te nemen in de Tour: “Ik bereid me voor als kopman”
De twee teammaats in de Tour vorig jaar. Foto: Photo News

Als hij geschorst wordt, zal Thomas ongetwijfeld de man worden van Team Sky voor het algemeen klassement in de Tour. En daar is de 31-jarige tijdritspecialist zich maar al te goed bewust van. “ Wanneer ik plannen aan het maken was met Tim Kerrison (Coach van Sky) en Dave Brailsford (algemeen manager Sky) voor de Tour, beschouwden we het alsof ik als kopman zal starten en ik zal er alles aan zal doen om in topvorm aan de start te verschijnen”, aldus een vastberaden Thomas.

Thomas wil sowieso gaan voor een goed klassement in de Tour, zelfs wanneer Froome toch zou starten. “Mentaal zal ik klaar zijn om zo hoog mogelijk te eindigen, en zelfs als Froome meerijdt, wil ik zo lang mogelijk meestrijden voor een goed klassement. In de eerste week kan er trouwens ook zoveel gebeuren met de kasseien en de wind, dus zal het zeker niet slecht zijn om met twee te zijn” gaf Thomas nog mee aan Cyclingnews.

Geraint Thomas klaar om commando van Froome over te nemen in de Tour: “Ik bereid me voor als kopman”
Thomas in de Ronde van Algarve. Foto: EPA-EFE

Rijdt Thomas volgend jaar nog bij Sky?

Thomas heeft alvast de goede vorm te pakken en reed vorige week nog sterk in de Ronde van de Algarve, waar hij een etappe won en tweede werd in het algemeen klassement na zijn teamgenoot Michael Kwiatowski. Thomas heeft nog één jaar contract bij Sky en er wordt al volop gespeculeerd over zijn toekomst. Zeker nu zijn team onder vuur ligt door de affaire Froome, is het misschien wel tijd voor Geraint Thomas om andere oorden op te zoeken. Maar de Welshman blijft voorlopig rustig en wil Sky niet meteen verlaten.

“Het hangt er van af hoelang de situatie met Froome nog voortduurt, het zou voor iedereen goed zijn mocht er een eindbeslissing vallen in de zaak. Ik denk nog niet aan vertrekken, maar het is misschien wel eens tijd om na te denken. Van team veranderen is natuurlijk al ooit door mijn gedachten gegaan, maar ik zou niet zomaar naar een oud team gaan om er de kopman te zijn maar er dan wel te weinig steun te krijgen op en naast de fiets. Er zijn verschillende ploegen waar ik zou willen rijden, maar we zullen wel zien hoe alles zich ontwikkelt in de komende maanden, ik weeg de goede en slechte dingen af”, blijft Thomas kalm.

Parijs-Roubaix

Dit jaar rijdt de klimmer de klassiekers Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix. Die laatste rijdt hij als voorbereiding van de Tour, waar er ook een kasseirit aan de pas zal komen. “Ik zal nog niet in mijn beste vorm zijn voor Roubaix, maar ik wil het graag rijden ter voorbereiding van de Tour, en als ik die dag goede benen heb, weet je maar nooit.” vertelde Thomas nog aan Cyclingnews over zijn deelname aan de kasseiklassieker.

Corrigeer