Lichtgewicht Tiesj Benoot is klaar voor het voorjaar: “Meerdere kopmannen, zo heb ik het graag”

Lichtgewicht Tiesj Benoot is klaar voor het voorjaar: “Meerdere kopmannen, zo heb ik het graag”

Foto: Photo News

Na een meer dan behoorlijke start in de Ronde van San Juan is Tiesj Benoot nu ook klaar om het Vlaamse voorjaar te bestormen. Wij polsten de Gentenaar van Lotto-Soudal naar zijn verwachtingen.

Je bent na San Juan op hoogtestage vertrokken. Waarom? “Als belofte heb ik een eerste keer stage zo’n stage gedaan, net voor mijn eerste koers als stagiair in Ronde van Denemarken. Zo’n hoogtestage heeft altijd goed gewerkt bij mij. Tijdens de Tour en Dauphine reed ik rond met een goed gevoel, telkens na zo’n stage. Misschien is het niet ideaal voor openingsweekend, maar wel voor het hele voorjaar.”

Hoe lang ben je weg geweest? “Ik zat twintig dagen in de Sierra Nevada en ben sinds gisteren terug. Mijn vriendin is een tijdje meegeweest, ook Frederik Frison was er twee weken. Ploegmaat Thomasz Marczynski woont beneden in Granada. Hem heb ik ook een paar keer gezien. De laatste week was ook mijn vader daar in de bergen om wat snelheid achter brommer te trainen.

Met welke verwachting begin je aan het openingsweekend? “Het is voor mij spannend, beginnen zonder echte competitie. Ik kan niet inschatten waar de concurrentie staat. Maar ik heb er zin in. Wellens is zeer goed, dat heeft hij bewezen. Ook Keukeleire rijdt sterk en dat kan alleen maar een voordeel zijn. Een beetje zoals Quick Step elk jaar doet. Zij hebben ook meerdere pionnen aan de start. Ik zie er alleen maar voordelen in.

Wie is er kopman? “Dat zal blijken in de voorafgaande meeting.”

Heb je tips voor Tim? “Hij heeft al bewezen tijdens de Eneco Tour dat hij dit soort parcoursen en wedstrijden aankan. Positioneren, door een peloton rijden… Hij kent dat en hij kan dat. Hij heeft het parcours verkend, volgens ik vernomen heb. In de auto is er ook altijd genoeg info.”

Gaan jullie elkaar niet in de weg rijden? “Neen. In de winter zijn er een paar meetings geweest waarin alle wedstrijden en scenario’s zijn besproken. Ik voel mij ook zeer goed in een vrije rol. Die had ik in 2015 ook. Hoe meer kopmannen, hoe beter.”

Ben je bestand tegen de koude na twintig dagen Sierra Nevada? “We hebben daar doorgaans beneden getraind, maar twee of drie keer zijn we tot boven gefietst. Het is koud nu maar geen enkele voorjaarsrenner zal zeggen dat het te koud is. Dit is aangenaam koersweer.

Op hoogtestage ook Sagan gezien? “Ik was er absoluut niet alleen. Ik heb Sagan elke dag gezien want we logeerden in hetzelfde hotel. Maar we hebben niet veel gepraat.

In hoeverre ben je sterker geworden door die hoogtestage? “Ik deed vorig jaar in Dauphine, na een hoogtestage, dingen die ik nooit had verwacht. Ik hoop dat dit de komende weken ook gebeurt. Ik sta op dit moment ook twee tot drie kilogram magerder dan vorig jaar. Ook dat heb ik bewust gedaan.”

Corrigeer