Burgemeester reageert ongemeen scherp op overstap schepen: “kabouterverhaal” en “stank voor dank”

Schepen Rudi Catrysse. Foto: mvn

De Haan -

Burgemeester Peter Breemersch (Bewust) reageert bijzonder scherp op de overstap van eerste schepen Rudi Catrysse naar ‘N-VA & Samen’ van Wilfried Vandaele. “Die zogenaamde politieke vriendschap is niets anders dan kiezen voor eigen belang.”

Zeg nooit nooit in de politiek, maar het ziet ernaar uit dat het tussen burgemeester Peter Breemersch (Bewust) en zijn eerste schepen Rudi Catrysse niet snel goed zal komen. Begin deze maand maakten Wilfried Vandaele (N-VA/Samen) en Catrysse bekend dat ze met een nieuw project naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober trekken.

Dat viel in slechte aarde bij de burgemeester, die de overstap een ‘kabouterverhaal’ noemt. “Ze beweren echte vrienden te zijn, maar dat hebben de familie Catrysse en de heer Vandaele in het verleden al dikwijls ontkracht”, fulmineert Peter Breemersch. “Zo mocht Catrysse in 2010 geen schepen meer blijven. Onder meer Wilfried Vandaele weigerde toen te tekenen voor zijn ‘vriend’. Bij de verkiezingen van 2012 zijn de leden van Bewust Catrysse blijven steunen en kreeg hij een bevoorrechte plaats op de lijst, waarna hij zijn comeback kon maken als schepen. Nu volgt stank voor dank.”

Onenigheid in college

De burgemeester erkent wel dat er onenigheid heerst binnen het huidig schepencollege. “De breuk is ontstaan nadat drie schepenen een beslissing wilden doordrukken, mét steun van Catrysse”, gaat Breemersch verder. “Een vonnis floot die schepenen inmiddels terug en loopt er een gerechtelijk onderzoek tegen hen.”

Eigenbelang

De burgemeester stelt dat de politieke vriendschap tussen Vandaele en Catrysse ingegeven is door eigenbelang, en dat zijn lijst Bewust daarentegen “een echte vriendengroep is die zich focust op een beleid dat de kiezer verdient”. “Vorig jaar schreeuwde Catrysse nog van de daken dat hij absoluut burgemeester wilde worden, volgens hem dé reden om niet bij Bewust te blijven. Hij zag het niet zitten om nog enkele jaren op de ‘sjerp’ te wachten.”

Rudi Catrysse en Wilfried Vandaele stellen dat ze niet veel woorden willen vuilmaken aan de reactie van de burgemeester. “Jammer dat Peter Breemersch begint met een partijtje moddergooien. Daar willen wij echt niet aan meedoen”, zegt Wilfried Vandaele. “De uitleg van Peter Breemersch bij enkele gebeurtenissen uit het verleden klopt niet. Misschien kent hij de juiste toedracht niet, maar dan zou hij er beter geen uitspraken over doen. Breemersch is blijkbaar ook vergeten hoe hij in 2012 de vorige burgemeester voetje heeft gelapt om toch maar aan de sjerp te geraken.”

“Voor schut gezet"

“Iedereen kent intussen het probleem in het schepencollege, namelijk dat de burgemeester voortdurend van mening verandert en zijn schepenen daardoor voor schut zet”, voegt Catrysse eraan toe. “Een meerderheid in het schepencollege was dat beu. De kruik barstte toen hij een politieke benoeming wou doorduwen voor een topfunctie in het gemeentehuis.”

“Het wekenlange getouwtrek daarover leidde inderdaad tot een juridisch kluwen, met klachten en rechtszaken waar niemand beter van wordt.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio