Pfaff en Vanhaezebrouck zien deze jongens graag voetballen

Pfaff en Vanhaezebrouck zien deze jongens graag voetballen

Jean-Marie Pfaff, Justine De Jonckheere, Hein Vanhaezebrouck en Gella Vandecaveye: allemaal steunen ze het G-voetbal. Foto: loh

Kortrijk -

Eersteklasseclub KV Kortrijk gaat scheep met G-voetbal Marke, een voetbalploeg voor jongeren met een beperking. Toptrainer Hein Vanhaezebrouck van Anderlecht hoopt dat andere clubs het voorbeeld van Kortrijk volgen.

Kortrijk heeft geen gebrek aan sportclubs. Bij de 133 verenigingen die de stad rijk is, is G-voetbal Marke een specialleke. Een aantal jongeren met een beperking leeft er zich onder deskundige leiding iedere week uit op een voetbalveld. “In het verleden was dat niet zo eenvoudig”, zegt Dave Vanhoutte, zelf vader van een jongen met een beperking. “Veel voorzieningen waren er niet, er was weinig geld en weinig structuur.”

In plaats van te kniezen, stak Vanhoutte zelf de handen uit de mouwen. Samen met vriend en ex-topkeeper Jean-Marie Pfaff gaf hij het G-voetbal in een paar jaar tijd meer bekendheid en armslag.

Veel plezier

Woensdagavond waren peter Jean-Marie Pfaff, meter Justine De Jonckheere (gewezen Miss België) en tal van andere grootheden aanwezig bij de voorstelling van de nieuwe voetbalploeg. Zelfs Anderlecht-trainer Hein Vanhaezebrouck kwam Vanhoutte een hart onder de riem steken. “Ik was zeven jaar trainer van KV Kortrijk”, zegt Vanhaezebrouck. “Ik voel me hier dus nog thuis. Ik roep andere clubs op om dit voorbeeld te volgen. Vooral als je ziet met hoeveel plezier deze jongeren voetballen.”

Vanhaezebrouck mist naar eigen zeggen voorlopig dat plezier nog op Anderlecht. Toch prikkelde hij de analisten nog even: “Ik zou ze wel eens een match G-voetbal willen zien ontleden.”

Nieuwe stap

KV Kortrijk geeft alvast gevolg aan de oproep van Hein Vanhaezebrouck om te investeren in G-voetbal. Leslie Ramboer van de KVK-community maakte dat bekend namens voorzitter Joseph Allijns van KV Kortrijk. “Wij werken via De Hoge Kouter al met jongeren met een beperking, maar we zijn bereid die werking te verbreden. Dat kan een nieuwe stap zijn in de ontwikkeling van het G-voetbal.”

Appreciatie doet deugd

Ex-judoka Gella Vandecaveye was er ook, woensdagavond, als vertegenwoordigde sponsor van AGO, En een vertegenwoordiger van Zeelandia, een bedrijf dat bakkerijgrondstoffen produceert, kondigde aan dat er binnenkort in heel Vlaanderen G-brood te verkrijgen is. Per brood gaat er 7 cent naar het G-voetbal voor mensen met een beperking.

Voor boegbeeld Dave Vanhoutte kon de avond alvast niet meer stuk. “Zoveel appreciatie doet deugd en geeft voldoende energie om er weer een jaartje tegenaan te gaan.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees