School moet de deuren sluiten: “Met 11 leerlingen kun je geen klas meer vormen, laat staan een school”

School moet de deuren sluiten: “Met 11 leerlingen kun je geen klas meer vormen, laat staan een school”

Directeur Henk Millecamp (link) met overkoepelend directeur Diederik Bevernage: “In Wevelgem loopt het aantal geboortes sterk terug, en in Moorsele al helemaal.” Foto: evr

Wevelgem -

Geen secundair onderwijs meer in Moorsele vanaf volgend schooljaar. Dat maakte scholengroep Scholen aan de Leie donderdag bekend. Het was de kroniek van een aangekondigde dood, want dit jaar was er al geen eerste jaar meer in de school.

De teloorgang van de Moorseelse beroepsschool voor meisjes, enkele decennia geleden, was een kans voor het Sint-Pauluscollege in Wevelgem. Het gebouw in de Rozenstraat kwam vrij, ideaal om Moorseelse leerlingen van het eerste tot en met derde middelbaar te huisvesten. Ideaal ook om de jongens en meisjes daar te laten rijpen in de schaduw van de vertrouwde kerktoren.

Na 37 jaar komt daar nu een definitief einde aan. Volgend schooljaar valt het doek over het secundair onderwijs in de Wevelgemse gemeente. Huidig directeur Henk Millecamp haalt daarvoor twee redenen aan.

Grotere schaal

“De modernisering van het onderwijs vraagt een grotere schaal. Met elf leerlingen kun je nu eenmaal geen klas meer vormen, laat staan een school”, zegt de man.

En dan is er ook nog het dalend aantal leerlingen. Dit schooljaar werd al geen eerste jaar meer georganiseerd. Na een rondvraag bij de leerlingen van het zesde leerjaar bleek bovendien dat er geen interesse was om naar de vestiging in Moorsele te komen. Directeur Millecamp wijt dat aan de tendens dat kinderen zelf hun school kiezen.

Vrije keuze

“Vroeger bepaalden ouders waar hun kinderen school liepen, en dat was liefst dicht bij huis. Nu krijgen de jongeren de vrije keuze. De grote stad, waar hun vrienden vaak naar school gaan, lijkt dan veel aantrekkelijker.”

Niet alleen de aantrekkingskracht doet en deed het leerlingenaantal in Moorsele dalen, ook het terugvallend aantal geboortes speelt een rol. “In Wevelgem is er een duidelijke denataliteit, en in Moorsele al helemaal”, zegt Henk Millecamp met een zucht.

“Het is eigenlijk een samenloop van omstandigheden die we zelf niet of nauwelijks in de hand hebben. We hebben nog acties opgezet om leerlingen te lokken, maar dat mocht niet baten.”

Bus naar andere scholen

Dan blijft de vraag: wat nu? Waar moeten de Moorseelse kinderen heen? “Het aanbod van Scholen aan de Leie in Menen en Wevelgem is ruim genoeg”, klinkt het. “We leggen bovendien zelf een bus in naar de andere scholen uit onze groep, zodat de leerlingen daar zonder problemen geraken.”

Het personeel van de school in Moorsele hoeft zich geen zorgen te maken: er zouden geen banen verdwijnen. De toekomst van het gebouw is wel nog onzeker. Wat er met de zeven klaslokalen gebeurt, is dus nog koffiedik kijken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees