Voor de renners die de "nieuwe" Omloop nog niet kennen: 4 conclusies uit de laatste vijf Rondes over Muur en Bosberg

Voor de renners die de "nieuwe" Omloop nog niet kennen: 4 conclusies uit de laatste vijf Rondes over Muur en Bosberg

Foto: Belga

Terreinkennis, daar draait het om in de kasseiklassiekers. Dat beseft Greg Van Avermaet als geen ander: de topfavoriet raadt daarom zijn jongere ploegmaats aan om voor de "nieuwe" Omloop Het Nieuwsblad de edities van de Ronde van Vlaanderen vanaf 2007 tot 2011 te bekijken. Wij namen de tip van Van Avermaet ter harte, doken in het archief en trokken vier conclusies.

De laatste 60 kilometer van de Omloop Het Nieuwsblad  zijn een stukje nostalgie want identiek aan de ”oude” Ronde van Vlaanderen. Opvallend is dat vier van de zeven renners van BMC al die ‘oude’ Ronde van Vlaanderen reden. Da's zelfs eentje meer dan bij Quick Step Floors.

“Dat is niet onbelangrijk", weet Greg Van Avermaet. "Je moet een mix hebben van ervaren gidsen – die je goed kunnen positioneren voor de scharnierzones – en jeugdig geweld. De dagen vooraf worden er ook veel video's van de voorbije jaren bekeken. Al is dat met dat nieuwe parcours nu niet evident. Zelf weet ik genoeg waarover het gaat, maar onze jongeren raad ik wel aan om de edities van de Ronde vanaf 2007 te bekijken. Voor wie nog maar twee keer over de Muur heeft gereden, kan dat heel leerrijk zijn. Tegenwoordig komt er veel meer huiswerk bij kijken dan pakweg tien jaar geleden.” 

Wij namen de tip van Greg ter harte en bekeken de edities van de Ronde van Vlaanderen vanaf 2007 tot 2011. 

Conclusie 1: opletten voor overmoed

Een tip voor wie het zaterdag van ver wil proberen: think twice. De nieuwe finale van de Omloop Het Nieuwsblad is onverbiddelijk.


Toen in de Ronde van Vlaanderen van 2011 voor de laatste keer over het oude parcours werd gereden, dacht Fabian Cancellara aan een straf nummertje door na een aanval op de Leberg de tegenstand ook eventjes lossen op de Muur. Maar op weg naar Geraardsbergen miste de Zwitser een broodnodige bevoorrading en in plaats van een demarrage kreeg Spartacus een stevige inzinking op de Muur en kwamen de achtervolgers terug vanuit een verloren positie. Cancellara verdapperde nog wel en reed vlak voor de aankomst weg met Nick Nuyens en Sylvain Chavanel, maar het krachtenarsenaal was leeg voor een stevige eindspurt. Nuyens ging zo aan de haal met de Ronde-winst. 

Conclusie 2: opletten voor mannen van de tweede lijn

Toch kan een aanval voor de Muur van Geraardsbergen lonen, vooral voor de mannen van de tweede lijn of de schaduwfavorieten. Terwijl de topfavorieten hun beste pijlen opsparen voor de grote finale en naar elkaar loeren, kan er plots eentje vanonder muizen. Dat bewees Stijn Devolder zelfs tot twee keer toe: "Volderke" profiteerde in 2008 én 2009 optimaal van de aanwezigheid van Tom Boonen als uitgesproken kopman in zijn ploeg .


In 2008 viel Devolder een eerste keer aan net na de Berendries. De Belgische kampioen kreeg vier man mee (Langeveld, Hincapie, Kroon en Ballan). Net toen het peloton de koplopers leek in te rekenen, viel Devolder echter een tweede keer aan net voor Eikenmolen. Achter hem stopte Boonen perfect af. Langeveld en Flecha zouden nog tot op enkele seconden naderen maar Devolder hield stand. Greg Van Avermaet werd hier overigens achtste.


In 2009 kleefde Filippo Pozzato tot vervelens toe in het wiel van Tom Boonen. Opnieuw sprong Devolder weg uit de groep van favorieten op "zijn"  Eikenmolen en maakte zo de sprong naar de leiders.  Op de Muur van Geraardsbergen kletste hij zijn laatste belagers definitief uit het wiel.

Conclusie 3: opletten voor de favorieten in de finale

De kans is echter groot dat er zal gewacht worden tot het cruciale tweeluik Muur-Bosberg. Vooral omdat het een nieuw parcours is, dat zag je destijds ook met de eerste editie van de nieuwe Ronde van Vlaanderen. Niemand wist wat er zou komen en het gevolg was dat er heel afwachtend werd gekoerst. En de favorieten hebben geen ongelijk dat ze wachten tot de kasseien van Geraardsbergen. 


In 2010 bundelden de twee topfavorieten Tom Boonen en Fabian Cancellara de krachten. De twee kleppers reden weg op Molenberg, op 44 kilometer van de streep in Meerbeke, en reden met z'n tweeën als een stoomtrein weg van de tegenstand. Onder meer Philippe Gilbert en Bjorn Leukemans hadden de goede slag gemist en gingen nog wel in de tegenaanval op de Berendries, maar kwamen geen meter dichterbij. Boonen en Cancellara trokken dus zij-aan-zij naar de Muur maar de Zwitser bewees dat in die kilometer tot aan de kapel wel degelijk het verschil kan worden gemaakt. Cancellara pakte uit met zijn beroemde/berchte versnelling vanuit het zadel, zette Boonen meteen op vijftien seconden en reed solo naar Meerbeke. We kregen nog een duel van man-tegen-man, maar Cancellara was (veel) te sterk.

Conclusie 4: opletten voor de verraderlijke aankomststrook

Het moge duidelijk zijn: dé ultieme scherprechters van dit gloednieuwe Omloop-parcours worden uiteraard de Muur van Geraardsbergen (op 15,8 km van de aankomst) en de Bosberg als laatste helling. Vanaf dan wachten nog twaalf lange kilometers richting Meerbeke. Maar de aankomststrook op de Halsesteenweg is ook nog erg verraderlijk.


In 2007 brak Fabian Cancellara de koers open op de Haaghoek, de Zwitser reed met Gert Steegmans in het wiel naar de vroege vlucht, maar daar nam niemand over waardoor aan de voet van de Muur alles weer samen kwam. Alessandro  Ballan sprong weg op de Muur en alleen Leif Hoste kon hem nog bij halen. In de spurt leek Hoste het te zullen halen... tot hij stilviel en Ballan er in de slotmeters nog over kon springen.

Als de jonge ploegmaats van BMC deze vier conclusies in het achterhoofd houden tijdens de koers, komt het ongetwijfeld goed voor Greg Van Avermaet. Als hij zelf de benen heeft, tenminste.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.