voetbal2de amateurklasse BSPORTING HASSELT - HADES - Hasselaren Timothy Durwael en Thierry Vandermeeren klaar voor stadsderby

“Dit wordt geen match voor doetjes”

“Dit wordt geen match voor doetjes”

Timothy Durwael en Thierry Vandermeeren: “Dat specifieke derbygevoel leeft vooral bij de supporters.” Foto: Boumediene Belbachir

Hasselt / Sint-Lambrechts-Herk / Wimmertingen / Kermt / Spalbeek / Kuringen / Stokrooie / Stevoort -

Het is vandaag derbydag in Hasselt. Nadat Sporting Hasselt in de heenmatch verrassend ging winnen in Kiewit, is Hades uit op revanche. Timothy Durwael (26) en Thierry Vandermeeren (24) twee verdedigers en twee rasechte Hasselaren laten hun licht schijnen over de stadsderby. Over één ding zijn beiden het alvast eens: “Het gaat er ongelofelijk stevig aan toegaan. Dit wordt geen match voor doetjes.”

Vandermeeren: “Uiteraard mag je een supergemotiveerd Hades verwachten op Sporting. Ten eerste zitten we in een mindere periode en is het een extra motivatie om in Sporting weer aan te knopen met een zege. De nederlaag uit de heenmatch zit ook nog vers in ons geheugen. Ik was er toen niet bij wegens schorsing en heb nog nooit met zoveel stress naar een match gekeken.”

Durwael was er toen wel bij en blikt met een glimlach terug op de eerste onderlinge derby: “Ik heb ervan genoten en hoop dat we straks opnieuw aan het langste eind trekken. Ik vond het leuk, maar dat specifieke derbygevoel leeft toch vooral bij de supporters. Voor de Hasseltse derby had ik het al meegemaakt bij Genk-STVV en ook bij Eindhoven-Helmond.”

Beide heren hebben nog iets gemeenschappelijk. Zowel Durwael als Vandermeeren hebben een rotseizoen 2016-2017 achter de rug, waarin ze vaker naast dan op het veld stonden.

Durwael: “Bij de start van vorig seizoen was ik nog aan het revalideren, maar toen ik weer fit was, raakte ik niet meer in de ploeg bij Eindhoven VV. Ik heb twee jaar geen competitievoetbal meer gespeeld en dat maak je niet onmiddellijk goed. De fans van Sporting hebben de beste Durwael dus nog niet gezien. Dat ik mijn oude niveau niet meer kan halen na mijn kruisbandletsel? Pure bullshit! Mijn knie is net sterker geworden. Ook mentaal ben ik sterker.”

Vandermeeren zat vorig jaar bij Sporting, waar hij amper van de bank kwam. “Klopt, het was niet mijn leukste seizoen, maar dat wil niet zeggen dat ik op wraak uit ben. De motivatie is er altijd. Nu is die misschien nog iets groter.”

Coaches

Sporting onderging onlangs een coachwissel: Pino Canale nam over van Hans Somers. Bij Hades zit Peter Van Houdt stevig in het zadel.

Durwael: “Canale zit is gedreven en zit er héél kort op, terwijl Somers meer een coach was van de Nederlandse school. Rustiger, een beetje timide. Ieder zijn kwaliteiten.”

Vandermeeren: “Wees maar zeker dat Canale die mannen gek maakt voor de derby. Ik heb hem vorig jaar ook even meegemaakt. Een echte motivatiecoach. Onder Peter Van Houdt werk ik ook zeer graag. Een zeer correcte coach. Beschermend, maar hij kan ook hard zijn als het moet.”

De laatste Hasseltse derby’s op nationaal vlak voor de duels van dit seizoen, dateren van de jaren negentig van vorige eeuw tussen SK Kermt en KSC Hasselt. Wat herinneren ze zich van die periode?

Durwael: “Als Kuringenaar ging ik in die periode regelmatig kijken met mijn vader. Ik herinner mij uit die tijd Jimmy Grolet nog en het debuut van Benji De Ceulaer op 17-jarige leeftijd bij Kermt-Hasselt.”

Vandermeeren haalt de schouders op. “Ik ben als kind nooit op Sporting geweest. Ik was wel aanwezig op de match tussen Genk en Sporting voor de Beker van België.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio