In pyjama op het terras, opzettelijke slagen en geen eten; ouders van vier kinderen moeten het uitleggen bij rechter

In pyjama op het terras, opzettelijke slagen en geen eten; ouders van vier kinderen moeten het uitleggen bij rechter

Foto: Belga

Menen / Poperinge -

Een koppel uit Poperinge stond donderdag in de Ieperse rechtbank terecht voor opzettelijke slagen en verwondingen aan hun vier minderjarige kinderen en de onthouding van voeding en verzorging.

Dit zou gebeurd zijn in de periode van 1 juli 2014 tot 9 januari 2017 in Menen en Poperinge.

“Ik viel van mij stoel toen ik las, dat de ouders de feiten betwisten. Zijn jullie niet beschaamd? Hoe kunnen jullie slapen 's nachts?”, zei de procureur. “Deze ouders keken niet om naar hun kinderen. Ze hebben al jaren financiële en drankproblemen en die zijn dermate erg dat de kinderen het zelf niet kunnen aanzien. Gevolg: ze worden overmatig gestraft. Een van de kinderen moest bijvoorbeeld op het terras in pyjama op de knieën zitten terwijl zij dronken. Ze minimaliseren de feiten en zeggen dat hun drankprobleem de schuld is van de kinderen. Ik verzet me tegen probatie. Doe me dat niet aan om hen nog eens drie jaar te moeten volgen in de probatiecommissie. Als je geen schuldinzicht hebt, heeft probatie geen zin. Ik kan wel nog leven met een straf met uitstel, die als een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt.”

“Wij betwisten de feiten, behalve deze met betrekking tot het zeventienjarig kind”, zei de advocaat van de ouders. “Als hij zijn zin niet kreeg, werd hij agressief, vooral tegenover zijn moeder. De rechter zal oordelen of deze feiten verder gingen dan een pedagogische tik. Voor een paar tenlasteleggingen vraag ik de vrijspraak, voor de rest opschorting of -uitstel. Dit gezin belandde in een schrijnende situatie na een emotionele rollercoaster. De vader werd ontslagen, waardoor hun huis in Menen verkocht moest worden. Ook in Poperinge, hun huidige verblijfplaats, stapelden de schulden zich op. Mijn cliënten beseffen dat vluchten in de alcohol fout was. Er loopt nog een dossier bij de jeugdrechtbank over mogelijk misbruik van de twee dochters door de oudste zoon. De meisjes krassen zichzelf en er is een opname geweest.”

De ouders betwisten de ontzegging van voeding. “Ze moeten wel werken aan hygiëne. Ondertussen brengt de collectieve schuldenregeling rust binnen het gezin. Het is nu belangrijk dat de vader een blanco strafregister behoudt om aan de slag te kunnen blijven.”

De vader betuigde spijt over zijn “tik” en de moeder benadrukte dat ze haar kinderen graag zag.

Vonnis op 22 maart.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees