Flanders Classics kiest voor 'master of ceremony’

Zaterdag geen bloemenmeisjes in de Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne houdt wel vast aan traditie

Wie zaterdag bij de podiumceremonie van de Omloop Het Nieuwsblad naar bloemenmeisjes speurt, is eraan voor de moeite. In navolging van de Tour Down Under en de Vuelta opteert organisator Flanders Classics voor een huldiging met het accent op de laureaten zelf. Bloemenmeisje Maja Leye verdwijnt – na het vertrek van haar collega Lien Crapoen – niet van het podium, maar zal wel een andere rol opnemen. De organisatoren van Kuurne-Brussel-Kuurne, de tweede koers uit het openingsweekend, houden de bloemenmeisjes wél. ‘’We zien geen reden om hen af te voeren", klinkt het daar.

LEES OOK: Beluister hier al de Flanders Classics-hymne, die je voortaan bij elke Vlaamse klassieker zal horen

VRT gaat zwaar uit de bocht met ‘bloemenhoeren’: “Wat scheelt er toch met jullie?”

Maja Leye wordt de ‘master of ceremony’ van Flanders Classic, zeg maar de vrouwelijke versie van Bernard Hinault die jarenlang ceremoniemeester van de ASO-koersen was zoals Parijs-Roubaix of de Tour. 

"Er worden geen kussen meer gegeven en ook de bloemen verdwijnen", verduidelijkte Leye op Radio 2. "Verder verandert er eigenlijk niet zoveel: er is nog altijd champagne en uiteraard blijft de trofee er ook."

Het past volgens Leye in de tijdsgeest dat de missen verdwijnen, al heeft de #metoo-campagne er volgens haar niet meteen iets mee te maken. "We waren al veel langer aan het kijken om het podium te veranderen. Ik heb het altijd heel graag gedaan in het verleden en zag mezelf nooit als lustobject. Het is een nieuw tijdperk en ik kijk uit naar mijn nieuwe rol", besluit Leye, die als 'Master of Ceremony' de renners nog steeds zal begeleiden en dus ook op het podium zal blijven staan. 

Maja Leye werd in haar rol als bloemenmeisje zelf wereldberoemd, toen een jonge Peter Sagan op het podium van de Ronde van Vlaanderen 2013 in haar achterste kneep terwijl zij nietsvermoedend winnaar Fabian Cancellara een zoen gaf.

(lees verder onder de foto)

 

Bloemenmeisjes in Kuurne-Brussel-Kuurne blijven wel

De organisatoren van Kuurne-Brussel-Kuurne, de tweede koers uit het openingsweekend, houden de bloemenmeisjes wél. ‘’We zien geen reden om onze bloemenmeisjes af te voeren. Ik zou niet weten waarom, ik zou niet weten wat er mis mee is’’, zegt ondervoorzitter Bram Schietgat.

De twee bloemenmeisjes gaan dus zondagmiddag het podium op en geven de winnaar kussen. Kuurne-Brussel-Kuurne doet daarvoor beroep op lokale dames, die volgens Schietgat ook regelmatig worden gevraagd voor modellenwerk. ‘’Axelle en Joy zijn onze bloemenmeisjes. De mama van Axelle is overigens ook nog bloemenmeisje geweest, en heeft Johan Museeuw nog mogen zoenen na een overwinning.’’

Kuurne-Brussel-Kuurne vindt dat over de podiumceremonie met de meisjes zeker niet teveel ‘blabla’ moet worden gemaakt. ‘’Dit verdient zeker geen heisa. Wij doen het wel, als andere organisatoren het niet willen doen, so be it. Om François Mitterrand met zijn ‘et alors’ te parafraseren : ‘’waarom niet?’’.

Vorig jaar mochten de bloemenmeisjes in Kuurne zoenen geven aan wereldkampioen Peter Sagan. Hij staat dit jaar niet aan de start. 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.