Na wereldrecord aan ongevallen wordt verkeersellende in Druivenstreek eindelijk aangepakt

Na wereldrecord aan ongevallen wordt verkeersellende in Druivenstreek eindelijk aangepakt

Minister Ben Weyts en de politici van de Druivenstreek zijn blij dat er een inhaalbeweging plaatsvindt om de mobiliteitsproblemen aan te pakken. Foto: dkr

Hoeilaart / Huldenberg / Tervuren / Overijse -

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) maakt 5 miljoen euro vrij om vier mobiliteitsprojecten in de Druivenstreek een doorstart te geven. “Er is te lang niet geïnvesteerd in deze regio”, aldus de minister.

Om de aanhoudende verkeersproblemen in de Druivenstreek aan te pakken, zijn de gemeenten Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Huldenberg gaan aankloppen bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. Daar krijgen ze nu gehoor. “Ik neem mijn verantwoordelijkheid om de mooie plannen en studies vanonder het stof te halen”, zegt Weyts. “Ik maak 5 miljoen euro vrij om nieuw leven te blazen in de vier projecten die het grootste positieve effect zullen hebben op het verkeer in de Oostrand.”

Concreet gaat het om langetermijnprojecten aan het Vierarmenkruispunt, het Leonardkruispunt, een aanpassing aan het kruispunt R0/N275, en de E411 Jezus-Eik.

“Een groot deel van de mobiliteitsproblemen in de Druivenstreek houden verband met de storingen aan de E411 en het oostelijk gedeelte van de Ring rond Brussel”, aldus Weyts. “Door de vele op- en afritten op een kleine oppervlakte, is het er erg onveilig rijden: in 2015 telde de Ring 1.100 ongelukken. Een wereldrecord. Door de oorzaak aan te pakken, kunnen we de vertragingen aanzienlijk verminderen.”

De projecten die Weyts voorstelt zijn niet nieuw. De voorstellen liggen al sinds 2006 op tafel, maar met uitzondering van de bouw van het Ecoduct in Groenendaal bleven ze stof verzamelen. “Erg jammer”, zegt burgemeester van Tervuren Jan Spooren (N-VA). “Het gaat nochtans om een problemen die onze burgers elke dag treffen. Ik ben erg tevreden dat minister Weyts de noodzaak van deze projecten inziet en budgetten heeft vastgelegd. Nu kunnen we overgaan tot actie.”

“Helaas blijft het een werk van lange adem”, vervolgt de burgemeester. “Het resultaat zal niet van vandaag op morgen merkbaar zijn.”

Dat beaamt schepen van Mobiliteit Overijse Sven Willekens (Open VLD). “Daarom blijven we niet bij de pakken zitten en nemen we in Overijse ook maatregelen die de problemen vandaag al te verlichten. Hierbij denk ik onder meer aan de proefopstelling in de Speelberg en Kerkeweg.”

Voor Overijse en Hoeilaart heeft Weyts ook enkele kortetermijnprojecten in petto. Zo komt er een verlenging van de oprit in Hoeilaart richting Waterloo en wordt de parking Renbaan opgebroken.

Geluidsschermen

In Jezus-Eik worden er voor de leefbaarheid van de omwonenden geluidsschermen geplaatst ter waarde van 2,5 miljoen euro. “Dat is veel geld, maar in sommige van die gebieden bedraagt de geluidsoverlast momenteel meer dan 80 decibel”, aldus Weyts. “Daarnaast willen we ook inzetten op alternatieve vervoersmiddelen. We investeren in 40 km nieuwe fietsinfrastructuur en 60 km nieuwe traminfrastructuur.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio