Gentse vijver kleurt plots rood: wat is er aan de hand?

Gentse vijver kleurt plots rood: wat is er aan de hand?

Het lijkt wel een tennisbaan, maar het is een bevroren vijver met rood kroos. Foto: fvv

Gent -

Wie zich rept, kan nog even genieten van een opmerkelijk natuurbeeld in het Gentse Sint-Baafskouterpark, bij de Rozebroeken. De vijver is er bedekt met een rozerood tapijt. Een illegale lozing? Het gevolg van de klimaatverandering? Of van de plotse vrieskou?

Niets van dat alles, zo blijkt. “Er is geen reden tot bezorgdheid”, sust stadsecoloog Geert Heyneman. “Wat je ziet, is een bedekking van het water met de grote kroos­varen, een andere soort dan het bekende groene eendenkroos. Het is niet de eerste keer dat die rode kroos­variant massaal bloeit op een Gentse vijver, maar omdat het een zuiderse plant is, komt dat meestal voor in de warme maanden.”

Gentse vijver kleurt plots rood: wat is er aan de hand?
Foto: fvv

Het rode kroos levert dan wel bijzondere beelden op, goed nieuws voor het water is het niet. “Het wijst erop dat het water té rijk is aan voedsel. Dat zou een gevolg kunnen zijn van het voederen van de eenden. Sommige mensen kappen hele zakken brood in de vijver. Te veel brood heeft onmiskenbaar een negatieve invloed op de kwaliteit van het water.”

Verboden te voederen

De Groendienst houdt dat in het oog. “Tot voor kort stonden er verbodsbordjes voor het voederen van de water­vogels”, aldus Heyneman. “Omdat het beter leek te gaan, hebben we die onlangs verwijderd. Maar als de eenden­populatie weer toeneemt, zullen we moeten ingrijpen.”

Aan het rode tapijt zelf wordt niet geraakt. “In de komende dagen zal dat vanzelf verdwijnen”, voorspelt de stadsecoloog. “Daar zorgt de combinatie van vorst en minuscule azollakevertjes voor. Die vreten zich gulzig doorheen het kroosdek.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees