Hertogensite wordt grootste autovrije wijk van Leuven

De Blauwe Ooievaar is het eerste gebouw dat wordt aangepakt. Foto: hsb

Leuven -

Het is zover. Na jaren van voorbereiding starten de heropbouwwerken op de Hertogensite. De komende jaren zal de grootste binnenstedelijke wijk van Leuven worden omgebouwd tot een autovrij gebied met onder andere vijfhonderd woningen en een groot park.

De Hertogensite — de ziekenhuissite tussen de Brusselsestraat, de Kapucijnenvoer en de Minderbroederstraat — was de voorbije jaren goed voor ettelijke uren discussie op gemeenteraden, honderden pagina's verslagen van vergaderingen en tientallen artikels. Eindelijk is het project nu effectief van start gegaan. Nadat eind december de cohousinggroep BotaniCo op de grens van het project haar bouwwerken startte en twee weken geleden nog UZ Leuven haar bouwvergunning voor de renovatie van de welzijnstoren kreeg, werd gisteren ook het startschot gegeven voor de bouwwerken die projectontwikkelaar Resiterra zelf uitvoert.

Er wordt gestart met het gebouw Blauwe Ooievaar in de Brusselsestraat, vlak naast het Sint-Pietersziekenhuis. Het gebouw, dat dateert uit het begin van de 19de eeuw en ooit een brouwerij en een ververij was, wordt volledig gerenoveerd. Een achterbouw is de voorbije maanden afgebroken. Het gebouw naast de Blauwe Ooievaar was in te slechte staat om te bewaren, maar de voorgevel bleef wel staan. In de plaats van de drie panden komen er achttien appartementen, twee handelsruimten en een binnenkoer. De helft van de appartementen is al verkocht.

Auditorium gered

“Met deze bouw geven we eindelijk het echte startschot van de opwaardering van de Hertogensite”, zegt Erik Van Hoof, directeur Resiterra. “Het wordt de grootste autovrije wijk van Leuven. En het mooist van al: binnenkort starten we ook met het openleggen van de Dijle op de site.”

“Tegen het einde van het project zal hier 300 meter Dijle in ere hersteld zijn. In een eerste fase beginnen we met 100 meter vanaf de Minderbroederstraat.”

Ook heuglijk nieuws tijdens de officiële start van de werken: het auditorium Maisin blijft behouden. In eerdere plannen zou dat deel van de site worden afgebroken om in een veilige doorgang te kunnen voorzien voor de hulpdiensten. Na protest van vele (oud-)studenten en andere Leuvenaars had Resiterra al aangegeven haar best te zullen doen om een manier te vinden om het historische auditorium te behouden. Donderdag maakte ze bekend dat er een oplossing was gevonden en dat het auditorium gered is.

540 woningen

Tegen het einde van dit jaar zal ook het Sint-Pietersziekenhuis leeg zijn, zodat in 2019 de afbraak daarvan kan starten. Als een volgend stadsbestuur daarvoor groen licht geeft, komt er op de plaats van het ziekenhuis een podiumkunstenzaal. Voorts komen op de site ook zo'n 540 wooneenheden, zowel woningen met tuin als appartementen, sociale woningen, woningen voor begeleid wonen en een woonzorgcentrum.

Ook museum HistarUZ behoudt een plek op de site. De restanten van de stadsmuur worden in ere hersteld en er komt een ondergrondse parking voor bewoners en autodelen.

De Hertogensite zelf wordt autovrij, met uitzondering van de hulpdiensten, afvalophaling en uitzonderlijke omstandigheden zoals verhuizen of wanneer iemand die minder goed te been is, moet worden afgezet.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio