Hier wachten ze al jaren op veiliger kruispunt: “Lijst met zwarte punten is hopeloos verouderd”

Hier wachten ze al jaren op veiliger kruispunt: “Lijst met zwarte punten is hopeloos verouderd”

Vorige week vielen nog twee gewonden bij een botsing aan Den Doorn. Foto: wjn

Ninove -

“Niet alleen de ongevallenstatistiek mag bepalen wat een zogenaamd gevaarlijk kruispunt is”, vindt Mobiliteitsschepen Wouter Vande Winkel (Samen). “Ook wegen met veel voertuigen, fietsers en voetgangers verdienen een prioritaire aanpak.”

De huidige lijst met gevaarlijke kruispunten dateert van 2002 en werd toen opgesteld op basis van ongevallenstatistieken. Op een andere lijst uit 2016 staan dan weer niet 22 maar meer dan 300 gevaarlijke punten.

Voor Ninove staan op die bewuste lijst het kruispunt van de Koning Boudewijnlaan met de Nederwijk en het kruispunt van de Halsesteenweg met de Valleistraat en Den Dollar.

Risicoanalyse

“Er moet dringend een objectievere risicoanalyse van die kruispunten gebeuren”, zegt Mobiliteitsschepen Wouter Vande Winkel (Samen). “Zo is de Valleistraat vermoedelijk eerder domweg op de lijst geraakt, door een zwaar ongeval tijdens de meting. Daarnaast hebben zich daar eigenlijk amper ongevallen voorgedaan.”

“Waarom het kruispunt aan Vanden Borre niet op de lijst staat, nochtans de kruising van de Halsesteenweg, Koning Boudewijnlaan en Brusselsesteenweg, is onbegrijpelijk”, vindt de schepen. “Niet alleen ongevallenstatistiek zouden bepalend mogen zijn, ook het aantal dagelijkse voertuigbewegingen en het aantal fietsers en voetgangers dat er passeert is van belang.”

Oud zeer

De herinrichting van het kruispunt Den Doorn is al jaren een oud zeer. “We zijn bezig met de nodige voorbereidingen om een extra baan aan te leggen richting Okegem”, zegt Vande Winkel. Hij en schepen van Openbare Werken Henri Evenepoel (Open VLD) maken zich wel zorgen over de budgetten die van de Vlaamse regering moeten komen.

“Megaprojecten zoals in Antwerpen slorpen zo veel geld op dat kleinere steden en gemeenten uit de boot vallen. We moeten het met minder budgetten doen, of de werken worden op de lange baan geschoven, zoals het geval is bij Den Doorn of de Oude Tramstatie.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio