Code geel voor koudegolf op komst: komende dagen wordt het écht bibberen

Code geel voor koudegolf op komst: komende dagen wordt het écht bibberen

Foto: BELGA

Er is een extreme koudegolf op komst. De komende week worden temperaturen tot -10 graden voorspeld in Vlaanderen, en tot zelfs -20 in de Hoge Venen. Geen goed nieuws dus voor wie al aan de lente wou beginnen, want het wordt écht bibberen. Vanaf maandag waarschuwt het KMI zelfs voor code geel.

Zo’n koudegolf is niet van korte duur. “Het gaat over een langere periode van minstens enkele dagen met zowel overdag als ’s nachts erg lage buitentemperaturen”, zo meldt het KMI. “Vaak gaat zo’n periode gepaard met een aanvoer van koude en droge polaire lucht uit het noorden of het noordoosten.” Deze keer zal de koudegolf wellicht langer dan een week duren.

Vanaf maandag zal er in ons land een code geel gelden voor die koudegolf. Dat wil zeggen dat er best maatregelen getroffen worden om mensen, dieren en planten tegen de barre temperaturen te beschermen. Vooral voor de meest kwetsbare mensen uit onze maatschappij creëren ze een gevaarlijke situatie. Onder andere ouderen, jongeren, daklozen en dieren moeten extra beschermd worden.

Code geel voor koudegolf op komst: komende dagen wordt het écht bibberen
Foto: KMI

Enkele tips kunnen u helpen bij de voorbereidingen tegen de koude. Zorg ervoor dat niemand te veel buiten moet zijn: zeker ouderen en kinderen niet. Trek iedereen warme kleding aan, ook bij dieren kan dat helpen. Planten kan je best afdekken. Ook voor uw waterleidingen en -kranen moet u extra opletten: ga na of die goed afgeschermd zijn, zodat ze bestand zijn tegen de ijskoude temperaturen.

Uitzonderlijke situatie

De ijskoude minimum temperaturen zijn een uitzondering voor deze tijd van het jaar. Het klimatologisch gemiddelde ligt op bepaalde dagen immers tien graden lager dan gewoonlijk, zo toont het KMI. Vooral op 1 maart voorspellen ze een dieptepunt in de temperaturen. De kans bestaat dat we dan onder de laagste minimumtemperatuur ooit gemeten in België terechtkomen. Op 1 maart 1888 bedroeg die namelijk -10,5 graden.

Na 8 maart gaan de minima opnieuw richting het vriespunt.

Code geel voor koudegolf op komst: komende dagen wordt het écht bibberen
Foto: KMI

Oorzaak: poolwervel gesplitst

LEES OOK. (+) Vrieskou op komst door ‘poolwervel’: wat is dat en wat mogen we verwachten?

De reden is een ‘polar vortex’ of poolwervel, die zich elke winter vormt boven de Noordpool. Het is een lagedrukgebied hoog in de atmosfeer dat extreme koude kan vasthouden, lange tijd op dezelfde plek blijft en een invloed heeft op het weer op aarde. Maar dit jaar ziet het er naar uit dat die poolwervel zal opsplitsen, in een Amerikaans deel en in een Euraziatisch deel. Zo’n splitsing gebeurt zelden, maar als het gebeurt, gaat het gepaard met een ‘Sudden Stratospheric Warming’ (SSW), of vrij vertaald: een plotse opwarming van de stratosfeer.

Dat zeldzame fenomeen kan de straalstromen beïnvloeden, en die hebben dan weer een impact op het weer bij ons. Zo stuurt die plotse warmere atmosfeer op de Noordpool ijskoude temperaturen onze richting uit en is het mogelijk dat mildere Atlantische weersystemen die normaal zachtere temperaturen onze richting uitsturen, worden afgeblokt.

“Zo’n hogedrukgebied boven de Noordpool, dat gebeurt meermaals per jaar. Het is de eerder toevallige combinatie met het tijdstip van het jaar (het einde van de winter) en de locatie (boven onze regio) die ervoor zorgt dat de effecten ervan nu voor ons voelbaar zijn”, legt weerman David Dehenauw uit aan Het Nieuwsblad Online.

Ook in het buitenland stevige gevolgen

De koudegolf zal niet alleen bij ons voelbaar zijn. In de noordelijke Alpengebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk daalt het kwik zelfs nog lager. Op verschillende wintersportbestemmingen voorspellen ze temperaturen onder de -20 graden. Hoe hoger de sporters de bergen in trekken, hoe kouder het wordt, hoe ijziger de harde wind aanvoelt. Daarom zullen enkele liften gesloten zijn dit weekend. De pistes raden ook aan om thermische kleding aan trekken.

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Code geel voor koudegolf op komst: komende dagen wordt het écht bibberen
Archiefbeeld van skiliften in de Alpen. Foto: BELGAIMAGE

Stevig vriezen, ook overdag amper boven nul graden

Vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag is het in ons land helder en gaat het stevig vriezen. Op de meeste plaatsen duikt het kwik naar -4 of -5 graden, in de Ardennen naar -6 tot -9 graden. Er is nog altijd een matige wind uit oost tot noordoost die het koudegevoel gaat versterken.

Ook zaterdag krijgen we een overwegend zonnige dag met enkele hoge wolkensluiers. De maxima liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 4 of 5 graden in het centrum van het land. De matige oost- tot noordoostenwind, met rukwinden tot 50 km/u, versterkt het koudegevoel.

Zondag blijft het zonnig, maar koud. Ook in het westen en het centrum van het land flirten de maxima met het vriespunt en in de Ardennen blijven de temperaturen heel de dag negatief. Er staat nog altijd een gure noordoostenwind.

Het koude weer houdt volgende week aan, met maandag en dinsdag hier en daar nog temperaturen tot net boven het vriespunt, maar woensdag en donderdag waarschijnlijk in heel het land negatieve maxima. Er lijkt iets meer bewolking te zullen zijn, met mogelijk hier en daar wat winterse neerslag. De wind blijft gedurende heel de week matig waaien uit oost tot noordoost. ‘s Nachts gaat het overal vriezen, met minima tussen -4 en -10 graden en naar donderdag toe nog een drietal graden kouder.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Het weer in België


meer...