Mensensmokkelaars moeten voor internationaal tribunaal verschijnen

Mensensmokkelaars moeten voor internationaal tribunaal verschijnen

Archiefbeeld winteropvang Samusocial. Foto: Katrijn van giel

Brussel -

Open Vld-senator Martine Taelman wil dat er een einde komt aan de huidige straffeloosheid van internationale mensensmokkelaars en de uitbuiting van vluchtelingen door de georganiseerde misdaad. Gezien de mensensmokkelaars veelal opereren vanuit landen waar de rechtsstaat ontbrekend is zoals Libië en Syrië of vanuit landen buiten de Europese Unie blijven zij tot op heden immers buiten schot.

Taelman dringt samen met Sabine de Bethune (CD&V) en Bert Anciaux (sp.a) in een resolutie aan op de oprichting van een Internationaal tribunaal ter bestraffing van mensensmokkel en uitbuiting van vluchtelingen. In Nederland werd deze week een voorstel in die zin van D66 unaniem goedgekeurd.

Bendeleiders

“Opsporingsdiensten krijgen steeds beter in beeld wie de leiders zijn van grote georganiseerde bendes die zich bezighouden met mensensmokkel en criminaliteit tegen migranten. Niet zelden bevinden zij zich (vooralsnog) buiten de greep van opsporingsdiensten. De oprichting van een Internationaal tribunaal dat zich specifiek zal wijden aan de strijd tegen mensensmokkel en uitbuiting van vluchtelingen is het meest effectieve middel om daadwerkelijk de strijd aan te binden met de mensensmokkelaars”, meent Taelman.

De resolutie wil tevens het businessmodel dat schuil gaat achter de mensensmokkel aanpakken door via vermogenstracering de gemaakte winsten in beslag te laten nemen.

Bescherming tegen misbruik

Ook de seksuele en economische uitbuiting van vluchtelingen wordt geviseerd door het voorstel. “Mensen zonder papieren blijven bovenal steeds mensen die recht hebben op internationale bescherming tegen elke vorm van misbruik”, stelt Bert Anciaux. “Met deze resolutie nemen we de mensensmokkelaars die opereren vanuit landen waar de rule of law afwezig is in een dubbele tang. Naast daadwerkelijke strafrechtelijke vervolging via een internationaal tribunaal worden ook hun winsten in het vizier genomen”, besluiten Taelman, de Bethune en Anciaux.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees