Jolien D’Hoore kan voor de tweede keren de Strafste Sporter worden

“Je voelt de goesting bij de supporters” Wordt Jolien D’Hoore opnieuw Strafste Sporter van Gent?

“Je voelt de goesting bij de supporters” Wordt Jolien D’Hoore opnieuw Strafste Sporter van Gent?

Jolien D’Hoore: “Ik hoef niet te kiezen tussen de piste en de weg: ik heb ze allebei nodig.” Foto: fvv

Gent -

Het wordt een andere Omloop Het Nieuwsblad voor Jolien D’Hoore. “Ik hield van de finish in Gent. De Lange Munte, dat was bijna door mijn tuin.” Ze hoopt meteen te knallen zoals in 2017. “Een topjaar, met een wereldtitel bovenaan.”

Wie wordt de Strafste Gentenaar van 2017? Stemmen kan nog tot zondag 25 februari via deze website. Op 6 maart wordt de Strafste bekendgemaakt. Om het u iets makkelijker te maken, stelt De Gentenaar u alle genomineerden voor.

Jolien D’Hoore is pas 27, maar ze kan al voor de tweede keer de Strafste sportieve Gentenaar worden. “Elke trofee is fantastisch. Erkenning uit eigen stad en streek maakt het extra mooi. Ik win graag prijzen. In de eerste plaats voor mezelf, maar ik zie het ook als een manier om het vrouwenwielrennen onder de aandacht te brengen.”

De koningin van het Belgische wielrennen is pas terug uit Portugal, waar ze een stage had met de Belgische pisteploeg. Het was met die ploeg dat ze haar grootste succes van 2017 behaalde. “De wereldtitel ploegkoers in Hongkong, samen met Lotte Kopecky, was écht mijn hoogtepunt. Een speciale trui mogen dragen, is altijd fantastisch en ik ben fier op mijn tricolore trui, maar de regenboogtrui is toch nog een paar trappen hoger. Telkens wanneer ik hem aantrek, voel ik trots. Ik train er soms mee. Voor de duidelijkheid: op de piste. Op de weg zal je me nooit in dat shirt zien. Het hoort bij de piste.”

Het was een groots jaar tout court. “Ik was vorig jaar zeer constant. Ik heb veel gewonnen, ook in belangrijke wedstrijden. In alle grote rondes heb ik een rit gewonnen.”

Kiezen

En dan de onvermijdelijke vraag. Of er een dag komt waarop ze zal kiezen tussen pistewielrennen en koers op de weg? “Het antwoord blijft hetzelfde: ik wil niet kiezen. Ik hoef ook niet te kiezen, ik heb ze allebei nodig. De snelheid en de explosiviteit, die haal ik bijvoorbeeld op de piste.”

De combinatie piste-weg mag je trouwens letterlijk nemen. “Op trainingsdagen combineer ik ze. Dan rij ik met mijn koersfiets naar de piste op de Blaarmeersen, train daar drie uur met mijn baanfiets, en rij daarna terug. Dat zijn dagen van zes uur in het zadel, plus nog enkele uren in de fitness.”

Of die trainingsritten net zoals bij Edward Theuns ook door het stadscentrum passeren? “Met die kasseien en die tramsporen? Dat vind ik te gevaarlijk. Het centrum probeer ik dus te vermijden. Maar de Gentse regio vormt samen met de Vlaamse Ardennen natuurlijk wel mijn vaste trainings­parcours.”

D’Hoore denk dat ze klaar is voor het klassieke voorjaar. “Je voelt de goesting bij de supporters, maar bij mij is ze even groot. De Omloop Het Nieuwsblad, dat is de echte start van het wielerseizoen.”

“Of ik meteen zal knallen en kan meedoen voor de overwinning? Dat weet ik niet. De mannen hebben al enkele rondes gereden. Ze kennen hun eigen sterktes en de zwaktes van de concurrentes. Voor de vrouwen is dit de eerste échte wedstrijd. Een grote test voor ons allemaal. Afwachten, dus.”

Stemmen kan nog tot zondag 25 februari door op onderstaande afbeelding te klikken

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio