Bert Misplon werd in 2017 wereldkampioen twintigkamp en geeft sportkampen aan kwetsbare kinderen

Gentse twintigkamper genomineerd als Strafste Gentenaar: “Een ’sport voor zotten’, maar het is een verslaving”

Gentse twintigkamper genomineerd als Strafste Gentenaar: “Een ’sport voor zotten’, maar het is een verslaving”

“Sportkampen geven voor kinderen: daar ligt mijn hart echt”, zegt Bert Misplon. “Sport is een springplank naar integratie.” Foto: David van hecke

Gent -

“Ik, genomineerd voor De Strafste Gentenaar? Zalig!” Ekkergemnaar Bert Misplon (29) had zijn nominatie niet zien aankomen. De sportleerkracht kroonde zich in augustus tot de beste twintigkamper ter wereld, maar weinigen die dat weten. “De atletiekwereld moet zichzelf in the picture durven te zetten.”

Wie wordt de Strafste Gentenaar van 2017? Stemmen kan nog tot zondag 25 februari via deze website. Op 6 maart wordt de Strafste bekendgemaakt. Om het u iets makkelijker te maken, stelt De Gentenaar u alle genomineerden voor.

Vergeet Nafi Thiam, Gent heeft zijn eigen revelatie in de atletiekwereld: Bert Misplon. De sportleerkracht is een specialleke. Eind augustus sleepte hij in Turnhout de wereldtitel twintigkamp in de wacht. Die sporttak kan het best worden omschreven als een moordende afvalrace: atleten moeten op twee dagen in een slopend tempo zowat alle atletiekdisciplines afwerken.

Maar in Gent is Misplon minstens even bekend voor zijn sociaal engagement in de allerarmste wijken. De dag na zijn overwinning stond hij met de vzw Sportaround alweer een sportkamp te geven tussen de kindjes op de terreinen van FC Rooigem.

“Daar ligt mijn hart echt”, vertelt hij. “Bij de kinderen. Er zijn zo veel kwetsbare gastjes die willen sporten maar geen clubs vinden. Omdat ze de taal niet spreken, er het geld niet voor hebben of gewoon niet weten wat het aanbod is. Ik wil die drempels voor hen verlagen. Sport is een springplank naar integratie. De kinderen maken deel uit van een team en gaan zich beter integreren.”

Beter dan de rest in volhouden

Al hoeven niet alle kinderen per se twintigkampers te worden: Misplon noemt zijn discipline zelf een ’sport voor zotten’. “De twintigkamp lijkt een beetje op de Ironman. Je moet het van je uithoudingsvermogen hebben. In de meeste technische disciplines ben ik zeker niet de beste. Daarom stond ik in het begin van de wedstrijd ook ver achter. Maar blijkbaar ben ik iets beter in volhouden dan de rest. Op het einde kon ik nog net dat tikkeltje extra geven. Het allerlaatste nummer was de 10.000 meter en dat speelde in mijn voordeel, daar ben ik het sterkst in. Maar ik heb afgezien. Mijn benen waren helemaal verzuurd.”

Voor Misplon, die de wereldtitel in 2012 al eens binnenhaalde, is de zege een bekroning van jarenlang keihard trainen. “Ik doe al aan atletiek sinds ik een klein manneke was. Ik had een tomeloze energie en sport was mijn uitlaatklep. Nog altijd, eigenlijk. Het is een verslaving: zonder sport zou ik de muren oplopen. Het is zelfs zo erg dat als ik één rustdag heb, ik ’s avonds moeilijk in slaap val omdat ik nog te veel energie heb.”

Stemmen kan nog tot zondag 25 februari door op onderstaande afbeelding te klikken

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio