Nicolas Bearelle, CEO van de Gentse projectontwikkelaar Revive, genomineerd als Strafste Gentenaar bij de ondernemers

“Steden hebben echte leiders nodig die geen schrik hebben om met ondernemers aan tafel te zitten”

“Steden hebben echte leiders nodig die geen schrik hebben om met ondernemers aan tafel te zitten”

Nicolas Bearelle: “Steden hebben echte leiders nodig die geen schrik hebben om met ondernemers aan tafel te zitten in een open en transparante sfeer.” Foto: frederiek vande velde

Gent -

De Gentse projectontwikkelaar Revive was springlevend in 2017. Niet alleen leverde CEO Nicolas Bearelle in Gentbrugge de gloednieuwe wijk Den Draad op, hij kocht in het Poolse Gdansk de legendarische scheepswerf van Lech Walesa.

Wie wordt de Strafste Gentenaar van 2017? Stemmen kan nog tot zondag 25 februari via deze website. Op 6 maart wordt de Strafste bekendgemaakt. Om het u iets makkelijker te maken, stelt De Gentenaar u alle genomineerden voor.

Revive is een Gentse projectontwikkelaar, gespecialiseerd in zogenaamde brownfieldontwikkeling. Oude industriële sites worden eerst gesaneerd en dan omgebouwd tot woonwijken, steeds met veel aandacht voor duurzaamheid en kwalitatief openbaar domein. Revive is onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de Oude Dokken.

2017 was het jaar waarin Revive de woonwijk Den Draad, op de terreinen van de Treillarmé-fabriek in Gentbrugge, heeft opgeleverd. Ook twee kantoorprojecten gingen open: WATT The Firms in de Nieuwewandeling, en WATT Factory aan de andere kant van het Groenevalleipark, in een oud pakhuis dat onderdeel was van de vroegere ­katoenspinnerij La Lys.

WATT Factory biedt een onderkomen aan starters die bezig zijn met smart cities en klimaat en willen doorgroeien. WATT The Firms noemt Bearelle een serviced office, waar een vijftiental bedrijven kan samenzitten in de oude loodsen en kantoren van de voormalige oliefabriek van Electrion. Het kantoorgebouw maakt deel uit van een groter project dat ook 75 woningen omvat. “Die worden eind 2019 opgeleverd”, zegt de CEO.

Polen

Maar de opvallendste verwezenlijking van 2017 speelde zich af buiten Gent, in het Poolse Gdansk. Daar kocht het bedrijf samen met het eveneens Gentse Alides de scheepswerf waar Lech Walesa ooit de strijd tegen het communisme op gang heeft getrokken. “Het is ook een brownfield en we gaan daar doen wat we in Gent hebben geleerd: positieve ­reconversie”, zegt Bearelle. Het terrein is 16 hectare groot en heeft 300.000 vierkante meter bebouwbare oppervlakte. Verwachte omzet: 500 miljoen euro.

Als ondernemer vraagt Bearelle van de Stad Gent een visie op stedelijke ontwikkeling op de lange termijn: 20 tot 50 jaar. “Tegelijk moet de Stad snel kunnen inspelen op maatschappelijke trends”, zegt hij.

“Ontwikkelingen als compact wonen, ­cohousing, zelfrijdende auto’s en fietsen in de stad zullen blijven én groeien. Helaas zijn die niet altijd te verzoenen met strakke regels uit het verleden. Laat ons die aanpassen om mee te zijn met de toekomst. Steden hebben daarom echte leiders nodig die geen schrik hebben om met ondernemers aan tafel te zitten en de meerwaarde te zoeken tussen privé en publiek in een open en transparante sfeer.”

Stijgende huizenprijzen

Wat denkt een projectontwikkelaar over de stijgende huizenprijzen? “Gent doet het goed en dat vertaalt zich in een discrepantie tussen vraag en aanbod, waardoor de prijzen stijgen en niet iedereen het zich nog kan permitteren om in de stad te wonen. Met Revive zetten we in op betaalbaar wonen door samen met Sogent te investeren in sociale woningen. Een stad moet inclusief zijn en oog hebben voor mensen met een beperkt inkomen en voor mensen met een beperking.”

Revive groeit, maar uitwijken naar een andere stad, daar denkt de CEO niet aan. “Gent is centraal gelegen en goed ontsloten. De stad is een trekpleister voor cultuur en kennis en er wordt altijd geëxperimenteerd. Als ondernemer vind ik hier ook gemotiveerde en getalenteerde mensen. Naar welke ondernemer ik opkijk? Uiteraard naar Elon Musk van Tesla. In Vlaanderen vond ik de transformatie van Umicore van oude industrie naar vernieuwende industrie zeer straf.”

Stemmen kan nog tot zondag 25 februari door op onderstaande afbeelding te klikken

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio