Chefkok Kobe Desramaults genomineerd als Strafste Gentenaar bij de ondernemers

“Het is constant rekenen en tellen. Ambachtelijk werken in de horeca is zeer moeilijk geworden”

“Het is constant rekenen en tellen. Ambachtelijk werken in de horeca is zeer moeilijk geworden”

Kobe Desramaults: “We willen wel iets verdienen in Chambre Séparée. Anders is het helemaal gek.” Foto: DVH

Gent -

“Ik vind het raar dat ik genomineerd ben in de categorie ondernemen. Want ik ben in de eerste plaats kok. De papieren laat ik over aan mijn nicht en zakenpartner Kaatje. Als we winnen, dan is het ook en vooral door haar.”

Wie wordt de Strafste Gentenaar van 2017? Stemmen kan nog tot zondag 25 februari via deze website. Op 6 maart wordt de Strafste bekendgemaakt. Om het u iets makkelijker te maken, stelt De Gentenaar u alle genomineerden voor.

Het einde van In De Wulf in Dranouter betekende in 2017 het begin voor Chambre Séparée in Gent. En dus heeft hij nu twee zaken in onze stad – De Superette is er ook nog steeds.

“Ik ben echt niet goed met cijfers en papieren”, zegt Kobe Desramaults, de chef die eind vorig jaar meteen een Michelinster kreeg voor zijn vuurconcept in de oude Belgacomtoren. “Maar ik vertrouw helemaal op mijn nicht Kaatje die mee in de zaak zit. Zij doet alles qua boekhouding. Ze vertaalt al het Chinees voor mij naar mensentaal. Zodat ik kan bijsturen waar nodig.”

“Zo iemand naast mij is echt nodig. Kaatje is ook diegene die me af en toe afremt, die me tegenhoudt als ik opnieuw een idee heb waarvan ik de gevaren en risico’s niet zie.”

“Kaatje houdt de rekeningen zeer goed bij. Ze let op de personeelskosten. Die lopen enorm op. Ze let op de foodcost, die is nu hoger dan in de tijd van In De Wulf. Het is constant rekenen en tellen. Ambachtelijk werken in de horeca is zeer moeilijk geworden. Het klimaat in onze sector is niet mild.”

Het openen van een concept als Chambre Séparée was een risico. “Het was meteen duidelijk dat daar niet veel geld mee te verdienen was. Dat heeft Kaatje me duidelijk gemaakt. Maar gelukkig kan ik soms nog enorm koppig zijn. (lacht) En dus zijn we hier toch.”

Voor een menu in het nieuwe restaurant betaal je, zonder wijn, 230 euro. “Dat klinkt veel, ja. En de mensen maken dan snel mijn rekening. Maar ze beseffen niet hoe duur het allemaal is.”

Kobe Desramaults schat dat hij 90 procent kok is en 10 procent ondernemer. “Elke week zit ik een half uur samen met Kaatje om de zaken te overlopen. Dan wijst ze me op zaken die uit de hand dreigen te lopen. Ze durft me wel zeggen dat een bepaalde soort langoustine echt te duur is geworden. En dan moet ik, soms met tegenzin, naar haar luisteren. Het is haar job. En ze zit mee in de zaak, dus heeft ze wel wat te zeggen ook.”

ln Dranouter voelde Desramaults zich veel meer de baas. “Ik moest veel meer delegeren, we werkten met een veel grotere ploeg. Nu kan ik me weer veel meer toespitsen op het creatieve, op mijn echte job: koken.” En dan nog op de plek waar hij wilde zijn. “In Gent, dicht bij De Superette. Dat vond ik belangrijk.”

In Chambre Séparée is het opzet niet geld verdienen. “We willen iets verdienen, natuurlijk, anders is het helemaal gek. In De Superette is dat anders, en daar moet het nog beter. Daarom is het belangrijk dat ik in de buurt ben.”

Stemmen kan nog tot zondag 25 februari door op onderstaande afbeelding te klikken

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio