Bioloog Dirk Inzé (VIB) werd bekroond met de Wereldlandbouwprijs en is genomineerd als Strafste Gentenaar

“Ons centrum zit wereldwijd bij de beste, ik zit dus goed in Gent”

“Ons centrum zit wereldwijd bij de beste, ik zit dus goed in Gent”

Professor Dirk Inzé: “Dat in het kielzog van die instellingen nieuwe bedrijven en onderzoekscentra worden opgericht, betekent dat jonge mensen een toekomst hebben in Gent. Dat is zeer belangrijk.” Foto: fvv

Gent -

Als je vanuit Gent de Wereldlandbouwprijs binnenhaalt en met het prijzengeld een personeelsfeest geeft, dan ben je een straffe Gentenaar. Ontmoet Dirk Inzé, moleculair bioloog en wetenschappelijk directeur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie.

Wie wordt de Strafste Gentenaar van 2017? Stemmen kan nog tot zondag 25 februari via deze website. Op 6 maart wordt de Strafste bekendgemaakt. Om het u iets makkelijker te maken, stelt De Gentenaar u alle genomineerden voor.

Ja, hij is van Dendermonde en hij woont in Aalst, maar noem Dirk Inzé gerust een Gentenaar. Hij heeft in Gent gestudeerd, werkt al 35 jaar voor de UGent en – dit zullen ze in Aalst niet graag horen – gaat veel liever naar de Gentse Feesten dan naar Aalst Carnaval.

Vorig jaar werd de moleculair bioloog voor zijn hele carrière beloond met de Wereldlandbouwprijs, wereldwijd de op één na grootste prijs in zijn vakgebied. Alleen de Wereldvoedselprijs weegt nog zwaarder. Lang nadenken over zijn mooiste moment van 2017 hoeft Inzé dan ook niet.

“Dat die belangrijke prijs wordt gegeven aan een Gentse wetenschapper, is zeer heuglijk nieuws en zet het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de UGent en Gent zelf in de kijker”, zegt hij. “Samen met anderen probeer ik de opbrengst van planten te begrijpen. Die kennis gebruiken we om gewassen te verbeteren zodat ze een hogere opbrengst hebben. De UGent en het VIB zijn wereldleiders in dat veld.”

50.000 euro

Aan de prijs was 50.000 euro verbonden. Dat geld heeft Inzé er niet in één keer doorgejaagd. “Het grootste stuk ging naar een personeelsfeest. De rest ga ik wijs besteden, bijvoorbeeld aan reizen in functie van het werk. Mijn vrouw zegt niet voor niets dat ik meer met mijn werk dan met haar ben getrouwd. (lacht) Hoe ik ontspan? Eén keer om de twee weken speel ik golf. Na vijftien jaar is mijn handicap 18.”

2017 was voor Inzé het jaar waarin nog duidelijker werd dat plantenwetenschappen ook van belang zijn voor de klimaatverandering. “We verwachten meer droogtes en de seizoenen worden variabel. Onlangs waren er lange droogtes in Zuid-Europa en Californië en ook Zuid-Afrika heeft een waterprobleem. We moeten onderzoeken hoe we planten beter bestand maken tegen droogte, om de voedselproductie te verbeteren.”

Denkt hij er na 35 jaar Gent niet aan om eens elders te werken? “Ik heb ooit een aanbod gekregen om in Duitsland te werken, maar de UGent deed me toen een voorstel dat ik niet kon weigeren. Ik zet al twintig jaar het werk van mensen als Marc Van Montagu voort, hier ontstaan steeds nieuwe bedrijven en ons centrum is wereldwijd bij de beste. Dat zie je aan het aantal buitenlanders dat hier op eigen kosten komt studeren. Kortom, ik zit hier goed.”

De professor looft de inzet van de Stad, die volgens hem zeer behulpzaam is. “Ze ziet ook dat het VIB en de UGent erg belangrijk zijn om jonge mensen aan te trekken en in Gent te houden. Dat in het kielzog van die instellingen nieuwe bedrijven en onderzoekscentra worden opgericht, betekent dat jonge mensen een toekomst hebben in Gent. Dat is zeer belangrijk.”

Stemmen kan nog tot zondag 25 februari door op onderstaande afbeelding te klikken

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio