Verken de locatie
First things first: als je beslist om met een bloemist te werken, kan je vragen of de zaakvoerder jullie trouwlocatie kent. Wat het antwoord ook is, het is geen overbodige luxe om er samen eens langs te gaan en te bekijken hoe jullie de zaal praktisch kunnen inrichten zodat alle bloemdecoraties optimaal tot hun recht komen.
Houd rekening met het seizoen
Vraag ook zeker welke bloemen de expert zelf zou aanraden. Hij weet immers welke bloemen in het seizoen (lees: vaak vriendelijker voor je portemonnee). Wil je voluit inzetten op bloemen, dan check je best op voorhand of de bloemist eventueel ook planten en accessoires verhuurt om het jezelf makkelijk en goedkoper te maken. Maak je budget sowieso altijd kenbaar. Op basis daarvan kan de bloemist inschatten of hij met veel bloemen kan werken of de prijs in toom moet houden door wat meer groen te gebruiken.

Ga voor multifunctioneel
Het kostenplaatje van bloemdecoratie kan hoog oplopen, daarom is het handig en geld gespaard als je decoratie tijdens het feest kan (laten) verplaatsen. Vraag aan de bloemist om stukjes en boeketten zo te ontwerpen dat je ze overal makkelijk kan inzetten om sfeer te creëren.
Neem twee bruidsboeketten
Misschien wil je jouw o zo mooie bruidsboeket niet weggooien, maar thuis onder een stolp tentoonstellen. Check hiervoor bij de bloemist wat je precies moet doen om de bloemen mooi te bewaren. Stuur eventueel je man naar de winkel om het boeket te bestellen en geef hem een stukje stof van je trouwjurk mee om erin te verwerken. Wel benieuwd wie het bruidsboeket zou vangen? Laat dan een tweede samenstellen waar je emotioneel minder aan bent gehecht om in de zaal naar je ongehuwde vriendinnen te gooien.

Binden maar
Extra handig: vraag of de bloemen en boeketten in de zaal (deels) gebonden kunnen worden. Dan is het makkelijker om de bloemen na het feest mee te nemen naar huis.
The Smart Guide for the Happy Bride door Iris Decreus, 19,95 euro in de krantenwinkel of via Bol.com.