Nieuwe vondst in grotten spreekt gangbare theorie over de geschiedenis van de mens tegen

Nieuwe vondst in grotten spreekt gangbare theorie over de geschiedenis van de mens tegen

Foto: Hipolito Collado Giraldo / AP

De oudste grottekeningen ter wereld zijn gemaakt door neanderthalers, niet door vroege moderne mensen. Dat heeft een team archeologen ontdekt.

Volgens de wetenschappers zijn de grottekeningen in de Spaanse grotten minstens 64.800 jaar geleden gemaakt, zo’n 20.000 jaar voor de moderne mens naar Europa kwam.

“Ons onderzoek heeft aangetoond dat deze tekeningen de oudste ter wereld zijn”, zegt dr. Chris Standish van de universiteit van Southampton, die mee het onderzoek heeft geleid. “Ze moeten dus wel door neanderthalers gemaakt zijn.”

Nieuwe vondst in grotten spreekt gangbare theorie over de geschiedenis van de mens tegen
Foto: Science

“Spannende ontdekking”

Het team wetenschappers uit verschillende Europese instellingen is alvast zeer enthousiast over het onderzoek, dat donderdag gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

“Dit is een ongelooflijk spannende ontdekking die aantoont dat neanderthalers veel gesofisticeerder waren dan tot nu toe werd gedacht”, zegt Standish. “Deze tekeningen bewijzen dat ze wel degelijk creatief waren en in staat waren om symbolische representaties te begrijpen én te maken. Net als de moderne mens.”

Geschiedenis herschrijven

Neanderthalers zijn geen verre voorouder van de moderne mens. Ze zijn uitgestorven toen de cro-magnon (wel een verre voorouder) naar onze streken kwam.

Neanderthalers werden tot nu toe gezien als bruten zonder enige culturele achtergrond. Simpelweg omdat er tot nu toe geen eenduidig bewijs van het tegendeel was. Door de hoogtechnologische analyses in drie Spaanse grotten zouden die bewijzen er nu wel zijn.

De afbeeldingen van dieren, geometrische patronen en stippen, handafdrukken en gekleurde schelpen tonen aan dat neanderthalers niet zo ongecultiveerd waren.

De archeologen geloven zelfs dat de handelingen een wijdverspreide culturele traditie moeten gevormd hebben bij de neanderthalers. Volgens hen zijn grottekeningen elders in West-Europa mogelijk ook door hen gemaakt.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S