Mama

Wil je kind liever chips dan een appel? Het ligt aan je genen

Wil je kind liever chips dan een appel? Het ligt aan je genen
Of je kind nu liever chips eet of een gezond tussendoortje: de voorkeuren zijn gebaseerd op genetica. Althans dat beweren onderzoekers aan de universiteit van Guelph in Canada.

Een team onderzoekers onder leiding van Elie Chamoun analyseerde de dagelijkse voeding van bijna vijftig kleuters en ontdekte dat een derde daarvan bestond uit snacks. Chamoun testte ook het speeksel van de deelnemertjes om hun genetisch smaakprofiel te bepalen. Vervolgens werd onderzocht of de genetische varianten in smaakreceptoren, gerelateerd aan zoete, vette en bittere smaken, een invloed hebben op de snacks die kleuters kiezen.

Zoetekauw

En wat blijkt? De bevindingen tonen aan dat ongeveer 80 procent van de deelnemertjes ten minste één van de genotypen had die hen naar slechte snacks zou kunnen doen grijpen. Concreet: zoetekauwen, met het gen dat gerelateerd is aan een zoete smaakvoorkeur, aten snacks met aanzienlijk meer calorieën afkomstig uit suiker. Ze aten hun snacks meestal ’s avonds. Kinderen met de genetische variant gerelateerd aan vetsensitiviteit, aten snacks met meer koolhydraten.

Beter afstemmen

“Kinderen eten nu veel meer snacks dan vroeger. Kijken hoe genetica gerelateerd is aan hun snackgedrag helpt om obesitas bij de allerkleinsten beter te begrijpen. Dit nieuwe onderzoek kan ouders inzichten bieden om het dieet van hun oogappels af te stemmen op betere voedingskeuzes”, zegt hoofdonderzoeker Chamoun in het vakblad Nutrients. “Als de ouders weten dat hun kind vaak verlangt naar zoetigheid omdat het genetisch is bepaald, kunnen ze de toegankelijkheid van dat type voedsel in huis beperken.”

Corrigeer