Politie en OCMW-personeel leert Arabisch om nieuwkomers te integreren

Politie en OCMW-personeel leert Arabisch om nieuwkomers te integreren

”In eerste instantie moeten we nieuwkomers kunnen verstaan en begrijpen”, zegt OCMW-voorzitter Annie Cool (derde van links). Foto: dji

Gistel -

Vrijwilligers, maatschappelijke werkers en politieagenten die in contact komen met nieuwe inwoners, kunnen in het Sociaal Huis een cursus Arabisch volgen. Opvallend: coalitiepartij N-VA steunt het project niét.

Het Sociaal Huis van Gistel wil werk maken van de integratie van nieuwkomers. “Wij hebben onder anderen een groep enthousiaste vrijwilligers samengebracht die als buddy nieuwkomers helpen om hun weg te vinden in Gistel”, zegt OCMW-voorzitter Annie Cool (CD&V).

Nu gaat het OCMW nog een stap verder, door te werken aan de taalbarrière. “We willen de nieuwkomers in eerste instantie goed ontvangen, en daarom moeten we elkaar kunnen verstaan en begrijpen”, zegt Cool.

IJs breken

De Zonnewijzer organiseert daarom een cursus Arabisch, bedoeld voor vrijwilligers, maatschappelijk werkers en politiemensen die in contact komen met nieuwe inwoners. “Daarmee hopen we bij de eerste contacten met de nieuwkomers het ijs te breken én vertrouwen te wekken”, zegt de OCMW-voorzitter nog.

“Voor die mensen is het een ideale start om werk te maken van hun integratie. Via hun eigen taal kunnen we hen Nederlandse woorden en begrippen eigen maken, zodat ze vlugger onze taal machtig zijn. Dat is noodzakelijk om toegang te krijgen tot opleiding en tewerkstelling.”

Ook bijlessen

Nieuwkomers volgen Nederlandse lessen in avondschool, maar een vrijwilliger geeft hen ook bijlessen in het lokaal dienstencentrum, onder meer om hen te helpen om werkopdrachten te begrijpen.

N-VA, coalitiepartner van CD&V in Gistel, is geen voorstaander van de lessen. “Er is niets mis met het leren van vreemde talen, ook niet als het gaat om een wereldtaal als het Arabisch’”, zegt gemeenteraadslid Wim Aernoudt.

Tweedeverblijvers

“Wij vinden wel dat het geen taak is van het OCMW om zulke taallessen aan te bieden.” De N-VA was naar eigen zeggen niet betrokken bij het initiatief.

Het Sociaal Huis biedt ook nog een vijftiendelige cursus West-Vlams voe begunners aan. “Omdat nieuwkomers en tweedeverblijvers dagelijks geconfronteerd worden met het West-Vlaams: op de werkvloer, in de winkel of de bank of in hun vrijetijdsbesteding. Ook dat is niet altijd evident want het bemoeilijkt ook hun integratie”, besluit Annie Cool.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio