Inbraakactieplan zorgt voor ‘slechts’ lichte stijging criminaliteit

Hier voelt de burger zich veel onveiliger dan voordien, maar toch kraait de politie victorie

Vooral de verkeersproblematiek (hier de herdenking van een dodelijk verkeersslachtoffer) baart de inwoners zorgen. Foto: rdb

Brussel / Schaarbeek / Evere / Sint-Joost-ten-Node -

De politiezone Brussel-Noord kende in 2017 een lichte stijging van de criminaliteit. Dat cijfer had veel hoger kunnen liggen zonder het inbraakactieplan, zegt de politie. Maar toch voelen de bewoners zich nog minder veilig dan het jaar voordien.

Een verhoging van de criminaliteit met ‘slechts’ twee procent ten opzichte van 2016 is voor de politiezone Brussel-Noord een goed resultaat. Zij spreken van een ‘zeer laag criminaliteitscijfer’ en kloppen zichzelf op de borst.

De grootste hap uit de cijfers gaat naar het aantal diefstallen in de politiezone. Daaronder vallen onder andere de woninginbraken, diefstallen uit voertuigen en gauwdiefstallen. Het is in die eerste categorie dat er vorig jaar een stijging van zeven procent werd opgetekend. En dat na een daling van de cijfers in 2016 en 2015.

Opmars

“We merkten dat in de tweede helft van 2016 het aantal woninginbraken opnieuw aan een opmars bezig was”, zegt Frédéric Dauphin, korpschef van de zone. “Daarom hebben we begin vorig jaar een plan opgesteld om inbraken tegen te gaan.”

In de eerste zes maanden werden er nog 715 inbraken gepleegd. In de tweede helft van vorig jaar werd dat aantal teruggedrongen tot 625. “Ons plan begon dan zijn vruchten af te werpen. Zo voorzien we dagelijkse opvolging en zetten we ook in op preventie bij de bewoners. We probeerden ook zo vaak als mogelijk een beroep te doen op het labo van de federale politie voor sporenonderzoek.”

Statistieken

Daar bleef het niet bij. Binnen de politie werden er ook statistieken opgemaakt om de wijken in kaart te brengen waar het vaakst werd ingebroken. De patrouilles worden sinds dit jaar opnieuw verdeeld en nadrukkelijker in die wijken ingezet. Dat leidde vorige week nog tot de arrestatie van zeven inbrekers. En ook woensdagavond werd in de Paul Devignestraat nog een inbreker op heterdaad betrapt die zelfs internationaal geseind stond.

Als dat al beterschap belooft, dan is dat nog niet te merken aan de peiling die vorig jaar werd gehouden bij de buurtbewoners naar hun onveiligheidsgevoel en de politiewerking.

Peiling

Uit die peiling blijkt dat het aantal mensen dat zich veilig voelt erg scherp gedaald is van 68 procent (ten opzicht van een peiling in 2015, nvdr.) naar 49 procent.

De grootste zorgen maken de bewoners zich over de onaangepaste snelheid in het verkeer en agressief verkeersgedrag. De peiling werd tussen april en juni gehouden, maar einde vorig jaar gebeurde er onder andere in Schaarbeek nog een resem ongevallen met gewonden en zelfs dodelijke afloop. De vraag is dus maar of de politie en gemeente er bij een nieuwe peiling in slagen om dat gevoel terug te dringen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees