Gemeente wil niet weten van betonblokken weghalen: “Beter dat wagens tegen blok rijden dan tegen een fietser”

Als auto’s een landbouwvoertuig moeten kruisen, moeten ze vaak tegen de blokken rijden, met alle gevolgen van dien. Foto: loh

Harelbeke / Hulste -

De betonblokken in de Brugsestraat in Hulste worden niet weggenomen, ook al rijden er regelmatig wagens tegen. “Banden, velgen: het gaat allemaal kapot door die blokken.”

Sinds juni 2017 staan er betonblokken langs de Brugsestraat in Hulste. Ze vormen een fysieke afbakening tussen de fietsers en wagens en moeten de veiligheid van fietsers verhogen. Goed nieuws voor de fietsers, maar niet voor de bestuurders, vindt gemeenteraadslid Hilde De Bruyne (CD&V). “Heel wat bestuurders liepen door die blokken al schade op aan hun wagen”, zegt De Bruyne.

“Kapotte banden, schrammen op je wagen, kapotte velgen, je moet het er allemaal maar bijnemen als je op de Brugsestraat eventjes moet uitwijken. Het is een drukke invalsweg, ook voor vracht- en landbouwverkeer. Als je moet kruisen met zo’n groot voertuig, kan je dat niet doen zonder wat naar rechts uit te wijken en de betonblokken te raken. De scherpe randen van de blokken zorgen voor veel schade.”

Toch blijven de blokken staan. Daar was schepen van Mobiliteit Patrick Claerhout (N-VA) bijzonder duidelijk over in de gemeenteraad, waar De Bruyne de situatie aankaartte.

Erover rijden

“Die blokken zijn nodig voor de veiligheid van de fietsers. Ik heb veel liever dat een wagen die van zijn rijvak afwijkt tegen een betonblok rijdt dan tegen een fietser.” Dat de blokken al redelijk wat schade vertonen, vindt Claerhout dan ook niet erg.

Meer nog: wagens mogen er zelfs tegen rijden. Tractors of andere types landbouwvoertuigen die in de landelijke gemeente Hulste vaak deze weg gebruiken, moéten er zelfs over rijden. “De blokken zijn zo geplaatst dat brede tractoren er over kunnen rijden en zo toch de Bruggestraat kunnen gebruiken. De paaltjes die op sommige plaatsen naast de betonblokken staan, bewegen gewoon mee als een tractor er over rijdt.” Claerhout benadrukt dat de betonblokken er ook voor moeten zorgen dat het betonsteenslag niet meer op het fietspad terecht komt. Vroeger stonden er enkel paaltjes langs de Bruggestraat maar die werden constant omgereden. “En ook daarover kwamen vragen van de oppositie. Het is net mede op jullie vraag dat we deze extra maatregelen hebben genomen.”

Corrigeer

NIEUWS