Trump kondigt “zwaarste sancties ooit” tegen Noord-Korea aan

Trump kondigt “zwaarste sancties ooit” tegen Noord-Korea aan

Foto: ISOPIX

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag nieuwe sancties tegen Noord-Korea, naar zijn woorden de “zwaarste ooit”, aangekondigd. Minister van Financiën Steven Mnuchin zei Noord-Korea te willen treffen in zijn mogelijkheid “(schepen) illegaal te laten varen in internationale wateren”. Voorts herhaalde Trump in zijn toespraak al zijn klassieke stokpaardjes, zichzelf op de borst slaande ook, zo bleek uit tweets van de grote “networks”.

“Wij hebben vandaag de zwaarste sancties ooit tegen een land uitgevaardigd”, zei Trump in verband met nieuwe strafmaatregelen tegen het atoomprogramma van het communistische regime, zo citeerde zender NBC hem in een tweet.

De aankondiging kwam er nog voor het einde van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, tegenover zijn conservatieve vereniging CPAC (“Conservative Political Action Conference”).

Het ministerie van Financiën wil “agressief alle onwettige wegen die Noord-Korea gebruikt om aan sancties te ontsnappen, treffen”, zei Mnuchin. De president heeft bedrijven wereldwijd diets gemaakt dat, “als zij ervoor kiezen de nucleaire ambities van Noord-Korea te financieren, zij geen zaken zullen doen met de VS”, voegde hij eraan toe.

De sancties treffen volgens Amerikaanse regeringskringen 27 bedrijven/rederijen en 28 schepen die zich in Noord-Korea, China, Singapore, Taiwan, Hongkong,de Marshalleilanden, Tanzania, Panama en de Comoren bevinden, daar geregistreerd zijn of onder één van die vlaggen varen.

In de aanloop naar de Olympische Winterspelen was er een verrassende toenadering tussen de twee Korea’s. Er bestaat echter vrees dat de spanningen na het einde van de Spelen en aansluitend de Paralympische Spelen weer oplopen.

Trump bewierookt zichzelf

Tijdens zijn toespraak bewierookte Trump opnieuw zichzelf: de drastische belastingverlaging, zijn klimaatbeslissingen, de opgang van de beurs, deregulering met jobcreatie als gevolg (2,7 miljoen nieuwe jobs sinds de verkiezingen, preciseerde hij), “voor het eerst loonstijgingen sinds vele, vele jaren”, het hogere budget voor defensie. De “fake media” moesten het ontgelden en tijdens zijn toespraak joelden toehoorders “sluit haar op” aan het adres van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton, naar analogie van een uitspraak tijdens zijn campagne.

Ook meende de Republikeinse president dat sommige Democraten zullen overlopen naar zijn Grand Old Party (GOP) en zei hij nog eens dat er meer Republikeinen in het Congres nodig zijn. Trump brak een lans voor het “bekampen” van de Democratrische fractieleidster in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. “De Democraten willen nog meer geld verkwisten”.

De vorige, Democratische, regering-Obama “was een ramp”, voegde Trump daaraan toe.

Hij bekritiseerde het nucleair akkoord met Iran en noemde de vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry “de slechtse onderhandelaar ooit gezien”.

Schietpartij

Trump herhaalde de noodzaak aan respect voor de Amerikaans vlag en het volkslied. Hij bracht hulde aan de eerder deze week overleden evangelische prediker Billy Graham en legde religieuze klemtonen. “In Amerika aanbidden wij niet de regering, wij aanbidden God”, zei de bewoner van het Witte Huis onder meer.

In verband met de bloedige schietpartij op een school in Florida zei de president: “We zullen handelen. We zullen iets doen. We zullen handelen”. Hij verdedigde zijn donderdag uitgebreid getwitterd inzicht omtrent het bewapenen van leraars en dat wapenvrije scholen nog onveiliger zijn voor de leerlingen.

“Er is niemand die de Nationale Vuurwapen Vereniging (NRA) meer respecteert dan ik, het zijn vrienden van me... Het zijn geweldige mensen, het zijn patriotten”, zei het Amerikaanse staatshoofd omtrent het thema wapenbezit.

De beslissing om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, was de “juiste”, beklemtoonde Trump.

“Ik wil niet dat mensen naar ons land komen met een soort loterij. Ik wil dat mensen naar ons land komen op basis van verdienste”, zei de president in verband met immigratie.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees