Geen verrassing wie lijsttrekker wordt in deze gloednieuwe fusiegemeente

Geen verrassing wie lijsttrekker wordt in deze gloednieuwe fusiegemeente

Pieter De Crem voor het gemeentehuis. "Ik ben altijd mezelf gebleven en dat zal ik ook altijd blijven." Foto: mye

Aalter / Knesselare -

Voor de vijfde keer op rij zal Aalters burgemeester Pieter De Crem (CD&V) als lijsttrekker naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober trekken.

Het omgekeerde zou natuurlijk groter nieuws geweest zijn, maar het Aalterse CD&V/N-VA-kartel heeft Pieter De Crem (55) aangeduid als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

Na 1994, 2000, 2006 en 2012 zal het de vijfde keer zijn dat de titelvoerende burgemeester van Aalter lijsttrekker wordt. “Door de fusie met Knesselare is het deze keer toch een sprong in het duister”, zegt De Crem. “In plaats van 20.000 spreek je nu toch over 30.000 inwoners. Maar ik heb wel de indruk dat de fusie aanvaard wordt door de inwoners. Het is veel minder emotioneel dat bij de fusies veertig jaar geleden. Het is ook duidelijk dat net zoals in Aalter iedere kern na de fusie zijn eigenheid zal blijven behouden.”

Schepencollege Knesselare

Over de rest van de lijst is nog geen volledige duidelijkheid. “Het wordt een uitdaging”, zegt De Crem. “Het is wel al uitgemaakt dat een groot deel van het schepencollege van Knesselare op de lijst zal staan.”

Momenteel maken de schepenen in Knesselare nog deel uit van Groep9910 die de meerderheid heeft.

“We gaan daarnaast absoluut voor verjonging. Doordat je natuurlijk met een gezamenlijke lijst zit voor Aalter én Knesselare, ligt de lat voor de mogelijke kandidaten wel hoog.”

Er is natuurlijk de lokale politiek, welke rol wil De Crem nog op bovenlokaal niveau spelen? “Moeilijke vraag, want je weet nooit hoe het partijlandschap er in België in de toekomst zal uitzien. Ik vind wel dat mijn partij momenteel zowel op electoraal vlak als inzake thema's onder haar niveau speelt. En zoals altijd ben ik bereid om dat niveau te helpen opkrikken.”

Nationaal kartel met N-VA

“Graag zou ik ook bovenlokaal zien dat er opnieuw een kartel van de CD&V met de N-VA komt en daar wil in mij voor inzetten. De politiek is echter onvoorspelbaar, maar ik heb het geluk gehad dat de kiezer mij altijd gestuurd heeft. Ik behoor niet tot een bepaalde geleding binnen de partij, ik ben altijd mezelf gebleven en dat zal ik ook altijd blijven. En de rest zullen we wel zien”, besluit Pieter De Crem.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees