Chefs leren koken met producten die ontdekt zijn tijdens opgravingen

“In het middeleeuwse Ieper, Poperinge en Diksmuide werden taarten gebakken in een schotel in hete as”, verteltJeroen Van Vaerenbergh. Foto: rr

Ieper -

Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh heeft een missie: hij wil koks uit de Westhoek leren kennismaken met producten en bereidingen die ontdekt zijn tijdens opgravingen in de streek.

In de kookstudio van Revelatio, in de Ieperse Elverdingestraat, vindt op 19 maart vanaf 19 uur een workshop plaats. “In mijn kookstudio gaan mensen zelf aan de slag, van de voorbereidingen tot aan de afwas”, vertelt Serge Koether (46), eigenaar van Revelatio.

“Ze leren hier de geheimen van het koken. Ook die geheimen die chefs normaal liever niet vertellen.”

De workshop van foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh mikt uitzonderlijk niet op hobbykoks maar op echte chefs. “We laten hen kennismaken met producten en kruiden van vroeger”, zegt Koether.

Openbaring

“Jeroen heeft me vorig jaar getriggerd tijdens een workshop in De Palingbeek. Hij werkt met producten die gevonden werden in Ieper en de Westhoek en soms teruggaan tot de oertijd. Het is een openbaring om te proeven wat hier vroeger voorhanden was.”

“In de streek van de Kemmelberg bijvoorbeeld werden resten van granen teruggevonden, die gebruikt werden voor het bereiden van Kemmelpap.”

Verloren ingerdiënten

De chefs kunnen zich tijdens de workshop laten inspireren voor eigentijdse bereidingen en eigen creaties met echte archeologische producten uit de bodem van de Westhoek. “Het is een kennismaking met producten en bereidingen, ontdekt tijdens opgravingen in de streek”, zegt Van Vaerenberhg.

“Ik breng het verhaal van gekende en verloren ingrediënten. De nadruk ligt niet op de receptuur, maar op ingrediënten, producten en bereidingswijzen die zorgen voor typisch voorouderlijke smaken. Ik laat de chefs ontdekken hoe nomadische jagers Westhoekse boeren werden.”

Brood aan het front

“Ook de Keltische periode op de Kemmelberg en Romeinse handelswaar in Oostvleteren komen aan bod. De monniken van Ten Duinen in Koksijde aten uit religieuze overwegingen vegetarisch tot zelfs veganistisch. In het middeleeuwse Ieper, Poperinge en Diksmuide werden taarten gebakken in een schotel in hete as. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bakten de Duitsers Kommissbrot, een brood dat aan het front gebakken werd.”

Er zijn achttien plaatsen tijdens de workshop. “Ofwel wordt er effectief meegekookt, ofwel wordt het een demo. Dat moeten we nog beslissen.”

INFO

Inschrijven via serge@revelatio.be, 15 euro per persoon.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio