Hier wordt fietsen eindelijk toegelaten. Maar niet sneller dan 10 km/uur

Hier wordt fietsen eindelijk toegelaten. Maar niet sneller dan 10 km/uur

Foto: idh

Sint-Pieters-Leeuw -

Binnenkort mogen fietsers op de fiets blijven zitten om door de hoofddreef van het Colomapark te rijden. Tenminste als ze traag rijden en de wandelaars respecteren. De Leeuwse gemeenteraad keurde dat deze week goed.

“De hoofddreef van Coloma staat al jaren op de bereikbaarheidskaarten van de basisscholen Don Bosco en Den Top. Die kaarten geven aan welke route veilig is om te voet of met de fiets naar school te gaan”, zegt Jan Desmeth (N-VA), schepen van mobiliteit. “Het enige probleem: fietsen in het Colomapark mocht tot nu toe niet volgens het parkreglement van het Agentschap van natuur en Bos, beheerder van het park. Je moet afstappen en met de fiets aan de hand door de hoofddreef stappen, ook als er op een doordeweekse ochtend geen wandelaars in het park zijn. Dat vonden we absurd en daarom hebben we in overleg met Natuur en Bos besloten fietsers toch toe te laten op de hoofddreef, mits het respecteren van wandelaars. Hopelijk helpt het om kinderen uit de buurt toch de stap te laten zetten om eens met de fiets naar school te gaan. Den Top en Don Bosco hebben namelijk de hoogste percentages op het vlak van het gebruik van de wagen om kinderen naar school te brengen”, aldus Jan Desmeth. “Door de hoofddreef van domein Coloma open te stellen voor fietsers wordt een veilige en aangename trage verbinding gerealiseerd tussen het centrum van Sint-Pieters-Leeuw en de verkaveling Hoge Paal.”

Maximum 10 kilometer per uur

Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden voor de fietsers. De gemeente wil respect voor voetgangers en wil de trage snelheid waarmee door het park wordt gefietst afdwingen met een aangepast verkeersbord dat wijst op een gemengd gebruik van fietsers en voetgangers. Voetgangers hebben altijd voorrang op fietsers. Er komt een onderbord die de maximumsnelheid van 10 kilometer per uur aangeeft. Kleine, maar duidelijke borden zullen aangeven dat men met de fiets de andere delen van het park niet mag gebruiken. Het gaat dus enkel over de hoofddreef. Voor de zijwegen in het domein blijft een fietsverbod gelden.

Verlichting

“Sinds vorig jaar hebben we ook in het tweede deel van de hoofddreef verlichting geplaatst. Dit jaar voorzien we nog de vervanging van de oude installatie met gloeilampen in het eerste gedeelte door hetzelfde type met led-lampen. Die led-lampen zijn goedgekeurd door natuur en Bos en verstoren het dierenleven in het park niet”, aldus Lucien Wauters (CD&V), schepen van nutsvoorzieningen. Aansluitend komt er binnenkort ook in de Depauwstraat buiten het park led-verlichting.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees