Gedetineerden Merksplas weigeren terug te keren naar hun cel

Gedetineerden Merksplas weigeren terug te keren naar hun cel

Foto: Kristof Van Accom

Merksplas -

In Merksplas hebben 28 gedetineerden van de gevangenis vrijdagavond geweigerd om terug te keren naar hun cel na de avondwandeling. Er werden vernielingen aangebracht.

Vrijdagavond weigerden enkele gedetineerden in de gevangenis van Merksplas om na de avondwandeling terug te keren naar hun cel. Er zijn vernielingen aangericht en enkele ramen zijn gesneuveld. De politie werd rond 22 uur ter plaatse gestuurd. Twaalf personen zijn naar omliggende gevangenissen overgeplaatst.

"Gisterenavond weigerden 28 gedetineerden terug binnen te komen na de avondwandeling", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van de dienst gevangeniswezen van de FOD Justitie. "Het personeel, met steun van de federale en lokale politie, heeft zeer adequaat gehandeld en omstreeks 1.30 uur is de situatie volledig onder controle gekomen. Twaalf gedetineerden zijn overgebracht naar drie naburige gevangenissen. Er vielen geen gewonden."

Wat de aanleiding is, is vooralsnog niet duidelijk. "Alle 28 gedetineerden dienen een tuchtprocedure te ondergaan. In de loop van het weekend zal de directie hen verhoren", aldus de woordvoerder nog.

De federale politie werd erbij geroepen, volgens Van De Vijver, omdat er in de gevangenis eerder al een opstand was. In mei 2016 raakten 200 gedetineerden betrokken in wat de grootste gevangenisopstand in ons land wordt genoemd. Vorige maand kregen deelnemers daarvoor celstraffen tot twaalf jaar opgelegd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees