Verliest het peloton een grote speler? Astana in financiële problemen, Vinokourov luidt de alarmbel

Verliest het peloton een grote speler? Astana in financiële problemen, Vinokourov luidt de alarmbel

Vinokourov (rechts) met Alexey Lutsenko tijdens de Ronde van Oman. Foto: Photo News

Het gaat niet goed met Astana Pro Team, de wielertrots van Kazachstan. Het Pro Tour-team zit in zware financiële problemen. Teammanager Alexander Vinokourov leidt in een interview de alarmbel: “De situatie is kritiek”.

Vinokourov deed zijn verhaal aan de Kazachse website vesti.kz. Volgens de ex-olympische kampioen heeft zijn team dit jaar nog geen enkele vorm van fondsen gekregen en gebruiken ze daarom noodgedwongen hun spaarcenten. “We zijn het seizoen intussen gestart, hebben verschillende trainingskampen gedaan en meegedaan aan wedstrijden, maar centen hebben we nog niet gezien.”

“We vatten wedstrijden aan dankzij onze spaarcenten, maar onze renners hebben nog geen salaris gekregen. De situatie is kritiek”, klinkt het bij de Kazach. “We hebben dertig renners in het team en dus contractuele verplichtingen ten aanzien van hen. Daarnaast zijn er ook nog eens meer dan vijftig mensen in onze entourage zoals mecaniciens, dokters, ploegleiders enzovoort.”

“Einde na dertien jaar”

“Voeg daar nog eens zaken als vluchten en accommodatie tijdens wedstrijden aan toe. Al die kosten zijn dringend en een gebrek aan fondsen zal simpelweg leiden tot het stoppen van onze werking in de voorbereiding op een van de belangrijkste delen van het seizoen. Uiteindelijk zal er zo een einde komen aan een project van dertien jaar”, waarschuwt Vinkourov.

Bij de start van de Omloop het Nieuwsblad gaven ze bij Astana toe dat er problemen zijn. “We zijn ons bewust van de problemen met de sponsoring”, zegt persverantwoordelijk Sven Jonker. “Voorlopig trekken de renners er zich weinig van aan. Ze komen vandaag aan de start met weinig twijfels. Het feit is wel dat de problemen niet eeuwig kunnen blijven duren. We hopen op een snelle oplossing. Al weten we zelf weinig, maar men is ermee bezig.”

Astana neemt zaterdag deel aan de Omloop het Nieuwsblad met Laurens De Vreese, Oscar Gatto (Ita), Dmitriy Gruzdev (Kaz), Truls Korsaeth (Noo), Alexey Lutsenko (Kaz), Magnus Cort Nielsen (Den) en Michael Valgren Andersen (Den). Volg de koers hier LIVE!

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.