Oproep voor materiaal over Wereldoorlog I

Oproep voor materiaal over Wereldoorlog I

In 1919 zal het Frans kerkhof 100 jaar bestaan. Foto: Eddy Lefevre

Zulte - In het najaar van dit jaar zal het 100 jaar geleden zijn dat onze gemeente zwaar getroffen werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarom besteedt de gemeente Zulte in 2018, samen met een werkgroep bestaande uit leden van de gemeentelijke Erfgoedraad, de Heemkundige Kring en de Oud-strijdersverenigingen, uitvoerig aandacht aan de herdenking van deze Wereldoorlog. Naast een project rond oorlogsfoto's in het Zultse straatbeeld wordt ook een tijdelijke tentoonstelling uitgebouwd rond dit thema. Om deze tentoonstelling te stofferen doet het gemeentebestuur graag een beroep op haar inwoners.

OoHet gemeentebestuur doet daarom een warme oproep aan iedereen die nog allerhande materiaal ter beschikking zou hebben in verband met de Groote Oorlog: foto's, brieven, dagboeken, kledij of andere voorwerpen.

De eigenaars van dit materiaal kunnen vóór 25 mei 2018 contact opnemen via cultuur@zulte.be of tel. 09 243 14 21. Je kan het materiaal ook afleveren bij de Cultuurdienst in het gemeentehuis.

In het najaar worden deze voorwerpen dan tentoongesteld in de Zultse kerken.

Oud-strijders

In het kader van deze verjaardag krijgen dit voorjaar ook de graven van onze oud-strijders een facelift. De wat verzakte graven worden weer op één mooie lijn geplaatst. Elke zerk krijgt vooraan nog de nodige vrije ruimte voor het plaatsen van een gedenksteen of een bloempot. Nadien wordt de volledige zone rondom de betonbalk opnieuw genivelleerd en opnieuw ingezaaid, zodat het geheel tegen deze zomer, en al zeker tegen de honderdste verjaardag van het einde van de eerste wereldoorlog, mooi oogt.

Oorlogsfoto's in de Zultse straten

Vanaf mei komen er oorlogsfoto’s van enkele vierkante meters groot in het straatbeeld van Zulte. In oktober en november 1918 werd er immers zwaar gevochten aan de Leie. Getuige daarvan zijn de graven van meer dan 700 gesneuvelde Franse en Britse soldaten op de Franse begraafplaats in de Dorpsstraat in Machelen.

Er is een plek gereserveerd tussen kerk en gemeentehuis om een Vrijheidsboom te planten, een eik. Dat gebeurde na de oorlog op heel wat plaatsen als levende getuige van de bevrijding.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio