Erfgoedwandeling ‘Ooidonk van wilde rivierbedding tot statig renaissancekasteel’

Erfgoedwandeling ‘Ooidonk van wilde rivierbedding tot statig renaissancekasteel’

Het kasteel van Ooidonk in Bachte-Maria-Leerne was eeuwenlang het centrum van het historische Land van Nevele Foto: Ooidonk

Deinze / Nevele / Zulte - Natuurpunt tussen Leie en Schelde organiseert op zondag 25 februari een erfgoedwandeling in de omgeving van Ooidonk. Morgan De Dapper, Paul Geeroms, Luc Bauters en André Bollaert nemen de wandelaars mee op een hallucinante reis door de tijd.

Een erfgoedwandeling in Ooidonk is altijd een boeiende ontdekkingstocht in tijd en ruimte. De tocht begint in een erg ver verleden, dat terug aan de oppervlakte gebracht wordt door middel van grondboringen. Aan de hand van deze bodemmonsters bespreekt Prof. Morgan De Dapper de veranderingen van klimaat en natuurlandschap vanaf het einde van de laatste IJstijd, zo'n 12.000 jaar geleden.

Paul Geeroms legt uit hoe bomen en struiken toen onze erg koude en droge streek terug koloniseerden en Luc Bauters vertelt  hoe de mens omgaat met het veranderende landschap. Ten slotte is er André Bollaert die ons het verhaal brengt van de vroegere bewoners van het kasteel, de heren en dames van Nevele.

Deze activiteit is een gezamenlijke organisatie van Dunsa, de Kring voor Kunst, Geschiedenis en Erfgoed van Deinze en de Leiestreek, het Land van Nevele, Natuurpunt de Ratel en Natuurpunt tussen Leie en Schelde.

Praktisch

Wanneer: zondag 25 februari 2018 om 14 u

Waar: ingang kasteel Ooidonk, Ooidonkdreef in Bachte-Maria-Leerne

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio