Chirurg waarschuwt voor gevaar op Instagram

Chirurg waarschuwt voor gevaar op Instagram

Foto: Shutterstock

En filtertje op Instagram of een beetje knoeien met de instellingen op Snapchat: al snel heb je de perfecte foto die je kan delen met je vrienden. Maar het gebruik van filters op sociale media heeft ook een keerzijde, blijkt uit onderzoek van de Anxiety and Depression Association of America.

Grotere ogen, een gave huid of oren zoals een hertje: op sociale media kan je bijna elke foto omtoveren tot een pareltje. En daar schuilt volgens de Amerikaanse Anxiety and Depression Association nu net het gevaar. ''De discussie over het gebruik van allerhande filters op sociale media is al even gaande", zegt plastisch chirurg Matthew Schulman. "Het gebruik van de filter tast het zelfvertrouwen aan en kan in sommige gevallen zelfs leiden tot een stoornis van de lichaamsbeleving, ook wel morfodysforie of 'ingebeelde lelijkheid' genoemd, met depressies en paniekaanvallen tot gevolg." 

Zelfvertrouwen

Maar het gebruik van filters heeft nog een andere trend in de hand gewerkt. "Tegenwoordig wandelen patiënten mijn praktijk binnen met hun smartphone in de hand. Ze tonen een foto van wat ze willen bereiken. Vaak gaat het om een grondig bewerkt beeld. We spreken hier dan over 'Snapchat morfodysforie'." 

Schulman wordt hierin bijgetreden door professor psychologie en auteur van de bestseller 'Beauty Sick: How the Cultural Obsession with Appearance Hurts Girls and Women', Renee Englen. "Door al die filters en toepassingen zouden mensen bijna vergeten hoe ze er echt uitzien. Tien jaar geleden waren bewerkte foto's voorbehouden voor modellen en wereldsterren. Iedereen weet dat afbeeldingen in boekjes bewerkt worden door een grafisch team. Maar sociale media heeft onze perceptie veranderd. Vroeger vergeleken we ons enkel met de bewerkte foto's van sterren. Nu vergelijken we ons ook met onze eigen bewerkte foto's die alom tegenwoordig zijn op sociale media. Het is nog maar eens een manier om ons zelfvertrouwen te kelderen als we dan eens in de spiegel kijken."

Operaties

De bewerkte foto's zorgt niet alleen voor een laag zelfbeeld, het zet volgens Englen ook aan tot plastische chirurgie. "Je bekijkt een bewerkte foto en denkt al snel: "Zo wil ik er ook uitzien. De stap naar een cosmetische ingreep is dan vaak snel gezet. We worden als het ware gedwongen door sociale media om te voldoen aan de zogezegde schoonheidsidealen."

Corrigeer