Swings schrijft geschiedenis, maar niemand heeft het gezien: “Het was koers”

Swings schrijft geschiedenis, maar niemand heeft het gezien: “Het was koers”

Foto: AFP

Bart Swings schreef zaterdagmiddag geschiedenis door een eerste olympische medaille op de Winterspelen voor ons land te pakken sinds 1998. Alleen waren er amper Belgen die het gezien hadden. De openbare omroep heeft namelijk maar beperkte uitzendrechten voor de Winterspelen en zond de wielerwedstrijd Omloop Het Nieuwsblad uit. Dat schoot bij sommige sportliefhebbers in het verkeerde keelgat.

Landgenoten die de wedstrijd van Swings graag hadden willen zien, reageren teleurgesteld op Twitter. Sporza heeft, in tegenstelling tot de Olympische Spelen van 2016, immers maar beperkte uitzendrechten voor de Winterspelen en kon de historische wedstrijd om die reden niet live op televisie brengen in Vlaanderen. Daardoor moesten velen Swings noodgedwongen naar zilver zien schaatsen op de Nederlandse openbare omroep NOS.

Dat Sporza kennelijk wel budget had om wielerwedstrijd Omloop Het Nieuwsblad uit te zenden en dat daarin amper met een woord gerept werd over de prestatie van Swings, leverde de openbare omroep heel wat giftige opmerkingen op. "'We hebben een reactie van Bart Swings na zijn medaille maar we gaan eerst naar de Haaghoek', is de meest gebalde samenvatting van het Belgische sportbeleid ooit", klinkt het.

Ook door Nederlanders, voor wie de Winterspelen sowieso een hoogmis zijn, wordt met ongeloof gereageerd. "Op Belgische tv doen ze gewoon een vooruitblik op de voorjaarsklassieker van morgen terwijl hun landgenoot Bart Swings met olympische missie bezig is", klinkt het verbaasd.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.