REACTIES. Van Aert verrast meteen en schrok van zichzelf, Naesen en Van Avermaet balen na “anti-koers”

De 26-jarige Deen Michael Valgren Andersen van Astana won de 73e editie van de Omloop het Nieuwsblad. Sep Vanmarcke werd als derde eerste Belg. Belgische wielerfans hielden echter ook Wout van Aert nauwlettend in de gaten. De wereldkampioen veldrijden verraste in de finale, ging mee met de besten en finishte uiteindelijk in het pak.

Van Aert: “Het zou best kunnen dat dit mijn beste koers van dit voorjaar was”

“Voor de Muur heb ik me niet zo veel getoond”, begon Van Aert. “Door omstandigheden, want ik reed ik lek en moest me inspannen om terug te keren. Op hellingen als de Berendries en Valkenberg heb ik me proberen sparen.” Van Aert peddelde op de Muur van Geraardsbergen goed mee naar boven. “Vlotjes ging het niet op de Muur, maar ik schrok zelf ook welke renners ik nog mee was. Die souplesse heb ik voor een stuk altijd gehad, ik denk dat ik ermee geboren ben. Dat is natuurlijk leuk! Ik dacht dat de omstandigheden me wel moesten liggen omdat de wind vol op kop stond en iedereen lang moest opsparen. Niemand wilde zijn krachten verspelen met die wind.”

“Ik maakte misschien wel de fout door te content te zijn dat ik mee was en door niet na te denken hoe ik kon winnen. Daarom was ik wel wat teleurgesteld dat ik achterbleef zonder ereplaats. Die ervaring miste ik nog. Zegt Boonen dat ik had kunnen winnen? Ja, wie wint heeft gelijk en de rest heeft het niet goed aangepakt...”

In de studio bij Sporza werd ook teruggekomen op de zware veldritwinter die Van Aert er al heeft opzitten. “Of ik met een andere voorbereiding meer had gekund? Ik wist natuurlijk al een jaar op voorhand dat ik dit zou doen. Wat nu volgt, zal het moeilijkste zijn. Het zou best wel eens kunnen dat dit de beste koers van mijn voorjaar was. Ik ga mezelf ook geen druk opleggen om mijn voorbereiding om te gooien, ik zal zelf zien wanneer de tijd rijp is om die beslissing te maken. Voor het geld hoeft het niet, want als ik echt alleen daarvoor moest rijden, zat ik hier vandaag niet. Ik heb veel startgeld laten liggen en stages betaald om hier te geraken. De overgang heb ik alleszins beter verteerd dan gedacht.”

REACTIES. Van Aert verrast meteen en schrok van zichzelf, Naesen en Van Avermaet balen na “anti-koers”
Foto: Photo News

Andersen: “Vanmarcke en ik keken vijf seconden naar elkaar en toen was ik weg”

“Na de Muur van Geraardsbergen raakten we weg in een grote groep en had ik twee ploeggenoten bij me”, blikte winnaar Michael Valgren Andersen terug op zijn zege. “Er zaten een pak snelle mannen in die groep, dus we wisten dat we iets moesten proberen en aanvallen. Ik counterde Vanmarcke in het slot. We keken vijf seconden naar elkaar en toen was ik weg. Op het einde was het verschrikkelijk lastig, maar ik ben enorm blij dat ik heb kunnen winnen.”

“Ik zou ook in de grote klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen willen meespelen. Het is pas de tweede keer dat ik meedoe in deze wedstrijden en vorig jaar was ik al elfde in de Ronde. Of ik er aan gedacht heb dat dit de oude finale van de Ronde was? Nee, tijdens de wedstrijd eigenlijk niet. Maar dit is wel cool!”

REACTIES. Van Aert verrast meteen en schrok van zichzelf, Naesen en Van Avermaet balen na “anti-koers”
Foto: Photo News

Naesen: “Ik snap niet waarom er geen samenwerking was”

Oliver Naesen voerde de forcing op de Bosberg maar sneuvelde in de finale: “Het was geen finale, het was gewoon wachten tot iedereen terugkwam en er een spurt kwam. Ik snap niet waarom er geen samenwerking was. Aanvallen en dan niet doorrijden, tja... aan wie dat dan lag? Niet aan mij, alleszins! Ook op de Molenberg en de Leberg probeerde ik aan te vallen, maar het draaide niet rond. Het was een beetje anti-koers.”

“Het enige waar ik echt supertevreden mee ben is dat mijn benen in orde zijn, daar kan ik op bouwen. Ik kon ademen zoals ik wou, maar de neus snuiten ging niet. Ik heb veel met mijn mond open gereden. Maar het viel heel goed mee. Conclusie van de nieuwe finale? Geef mij toch maar de oude, deze is te makkelijk.”

“Ik heb een supergoede ploeg gehad vandaag. Stijn Vandenbergh was mijn beschermengel, ik zat de hele dag in zijn wiel en heb geen wind gevoeld. Dillier was ook formidabel, da’s een beer jong! Die trui helpt ook: het is alsof de zee opengaat als je door het peloton komt. Het was aangenaam koersen tot de finale. Met die wind was het niet zo tof. Wat ik van de winnaar vind? Het zal een brave jongen zijn, zeker? Het is wel echt een sterke renner die wint. Astana had ook drie man voorin.”

Van Avermaet: “In plaats van samen te werken...”

“Frustrerend, we hebben geprobeerd de koers te maken”, zuchtte titelverdediger Greg Van Avermaet. “In de kopgroep probeerde iedereen te demarreren en verder draaide het niet rond. In plaats van samen te werken en pas in de laatste drie of vier kilometer aan te vallen... Het was te denken dat er uiteindelijk één zou wegblijven. De samenwerking in de groep was niet goed, dan weet je dat iedereen nog kan terugkomen en dat misschien iemand zal profiteren. Ik had er iets meer van verwacht. Ik was goed, maar niet super. Wegrijden op de Bosberg kon ik niet, je zag ook aan Vanmarcke op de Muur dat het moeilijk was om weg te blijven.”

“Het was eigenaardig dat iedereen een eigen show opvoerde zonder zeker te zijn van het resultaat. Astana wint dan wel, maar normaal rijd je toch mee tot drie-vier kilometer van de meet. Dan kan je iets doen. Ik vond het een beetje een ambetante situatie want we zaten met de goede mannen voorin… Het was een 30-30-situatie van op training: 30 seconden à bloc en 30 rust… Demarreren kon wel maar meerijden niet. Ik ben tevreden over mijn koers, niet over mijn resultaat want er zat veel meer in. Ik kon ook niet vertrekken zoal Valgren, soms heb ik mijn naam tegen. Nu ja, het was wel een goede training.” (lachje)

Wellens: “Ik had gedacht dat het vroeger ging openbreken”

“Het was een harde koers, maar de koude viel goed mee”, blikte Tim Wellens terug. “Helaas waren mijn benen op voor de Muur. Mijn koers was over voor de finale begon.”

“Te gretig onderweg? Ik had wel gedacht dat het vroeger ging openbreken ondanks de wind. Ze blijft echter gesloten tot op de Muur, en daar was ik leeg. De Omloop is wel een heel mooie koers, dus ik kom zeker terug. Het is niet dat ik alle kasseikoersen ga rijden, maar af en toe wil ik er eentje rijden.”

Benoot: “Vlak voor de Muur botste ik tegen een toeschouwer”

“We gaan met tachtig man naar de Muur en ik rijd vlak daarvoor tegen een toeschouwer”, zuchtte een onfortuinlijke Tiesj Benoot. “Ik heb mijn schouder daar wel bezeerd en ze vallen achter mij. Dat zijn dingen die eigenlijk niet kunnen. Vooraan draaiden ze dan goed rond en waren ze weg.”

Benoot trok eerder stevig door, maar zijn solo reikte niet ver genoeg. “Er zat inderdaad veel snee op mijn aanval op de Valkenberg. Ik hoopte eigenlijk dat er wat mensen zouden meegaan. Jammer dat ik geen uitslag rijd, maar de benen waren goed. Het voorjaar is nog lang. De voorbereiding was goed en ik verwacht dat ik alleen maar beter ga worden, dus dat is positief. Voor de ploeg is dit wel een tegenvaller. We waren aanwezig maar rijden door omstandigheden geen resultaat.”

Yves Lampaert: “ Er was heel veel wind. De koude viel wel mee, maar het was een zware koers. Tevreden? Goh, ik kon net niet mee op de Muur. Vlak voor de Bosberg kon ik aansluiten, maar toen zat ik à bloc. Dus dat was jammer dat ik er niet bij zat.”

Zdenek Stybar: “De wind op kop in de laatste kilometer was heel lastig. We hebben misschien iets te lang gewacht, maar we hebben goed gereden. Door die drie mensen van Astana was het moeilijk controleren. Het is soms pokeren.”

Edward Theuns: “Veel wind, maar zonnig dus het was plezant koersen. Ik heb een deftige sprint gereden, geen topsprint. Maar ik ben al bij al tevreden.”

Julien Vermote: “Het was een nerveuze koers, dus was het belangrijk om vooraan te zitten. Ik zat op een slecht moment net iets te ver. Ik probeerde nog terug te keren, maar dat kostte te veel krachten. Voor een eerste koers in België was het niet slecht, maar het kan nog beter.”

Stuyven: “Bij het opdraaien van de Muur viel iemand voor mij”

Jasper Stuyven zat mee voorop met een groepje achter de Berendries. Ze werden echter gevat en in de finale was de man van Trek-Segafredo niet mee met de koplopers. In de spurt eindigde hij uiteindelijk nog vierde.

“Het was goed. Het is een mooie wedstrijd, maar er stond veel te veel wind. Er was geen punt om echt het verschil te maken. Ik zat goed aan de Muur rond de 15e plaats, maar dan viel er iemand bij het opdraaien van de Muur en stonden ik en Theuns stil. Dan wachten ze ook niet. Wel klote, want ik had de benen om mee te zijn. Het was voor ons goed dat er één iemand wegreed. Valgren, sterke coureur hé (lacht). Dan weet je dat ze erachter gaan twijfelen. Dat was chance hebben en dan rijd ik een hele goede sprint. Wel klote dat ik weer net dat podium mis. Maar ik moet tevreden zijn, want op de Muur kon ik er niets aan doen. Dit was het meest haalbare. Ik was goed, kon me goed wegsteken maar dan is het vloeken dat je op de Muur plots stilstaat. In een adrenalinestoot reed ik een grote groep voorbij, maar je rijdt dan eigenlijk nergens naartoe.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.