Wielrennen kuurne-brussel-kuurne

Scoren de Belgen vandaag wel in Kuurne-Brussel-Kuurne?

Peter Sagan won vorig jaar Kuurne-Brussel-Kuurne. Dit jaar is de wereldkampioen niet van de partij. Foto: Photo News

Het draait rond 70 vandaag in Kuurne-Brussel-Kuurne. De wedstrijd is aan haar 70ste editie toe. Eregast Roger De Vlaeminck won in 1970 zelf Kuurne-Brussel-Kuurne en Monsieur Paris-Roubaix is ook nog 70 lentes jong. Roger geeft het startschot in Kuurne, aan de aankomst wachten de bloemenmeisjes Axelle en Joy, want vandaag blijft de traditie van de koers wél overeind: de winnaar mag een paar zoenen krijgen. Tussendoor rekenen de organisatoren op een stevige wedstrijd. De Belgen hebben wat goed te maken na de uitslag van gisteren in de Omloop Het Nieuwsblad.

Kuurne-Brussel-Kuurne is geen World Tour-wedstrijd, en behoort dus niet tot de absolute top, althans niet volgens de hiërarchie van de Internationale Wielerunie (UCI). In de realiteit daarentegen is de tweede koers van het openingsweekend, een gegeerde wedstrijd in het peloton. Getuige daarvan de erelijst met Tom Boonen als recordhouder met drie overwinningen, maar ook Mark Cavendish, Johan Museeuw, Andrei Tchmil, Steven de Jongh én Roger De Vlaeminck als tweevoudige winnaars. Wat opvalt, zowel sprinters als mannen die voor de ontsnapping durven kiezen prijken op het palmares.

‘’Noem onze wedstrijd gerust een koers voor allrounders. We zitten in dat openingsweekend, en we weten dat de ploegen na die tweedaagse de balans opmaken. In die zin zitten we perfect. Ik heb ook het grootste respect voor de grote Ronde van Vlaanderen, maar Kuurne-Brussel-Kuurne is volgens mij de koers waarin jonge, ambitieuze renners zich kunnen tonen. Het is gewoon de tweede klassieker uit het openingsweekend’’, aldus ondervoorzitter Bram Schietgat.

Premie van 2.500 euro

De wedstrijd gaat over exact 200 km en telt twaalf hellingen. Naar jaarlijkse traditie rijden de renners twee plaatselijke ronden in de aankomstgemeente Kuurne. ‘’Wij stellen elk jaar vast dat die coureurs graag komen. We zijn inderdaad geen WorldTour, maar dat hoeft ook niet. Noem ons een zeer kwalitatieve ‘pop up shop’, terwijl die andere grote klassiekers eerder tot de supermarktketen behoren. Bij ons is het een aparte sfeer, een aparte koers, en dat willen we ook zo houden.’’

De organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne is wel benieuwd of het inperken van het aantal renners tot zeven per ploeg een ander effect zal hebben. Jan Bakelants stelde zaterdag op de televisie wel dat volgens hem dat mannetje minder per team niet zoveel invloed zal hebben, maar Schietgat vraagt zich toch af of dat ook geldt voor een vluchtkoers als vandaag. ‘’Kleinere teams, dus ik ben toch benieuwd hoe ze zich eventueel gaan organiseren op een sprint.’’ Na 32 km wacht de Wolvenberg als eerste helling, en is ook de Hollestraat van de partij. Dat is volgens Schietgat al een uitgelezen moment om de koers op gang te trekken.

Bij de eerste passage in Kuurne kunnen de renners 2.500 euro verdienen op een tussensprint. Die premie ging vorig jaar naar Oliver Naesen, maar die zei na afloop dat hij misschien toch beter zijn krachten had gespaard. ‘’Het blijft natuurlijk aanlokkelijk om toch voor dat geld te sprinten, benieuwd wat Oli dit jaar doet’’, aldus nog Schietgat.

Internationale juniores

Bij de start zal ook Stijn Devolder, goed voor zijn tiende deelname, een streepje aandacht krijgen. De organisatie brengt de grootmoeder naar het vertrek, zij resideert in een lokaal opvangcentrum. Maar, Schietgat verbergt niet dat hij vooral trots is op de aanwezigheid van Roger De Vlaeminck. “Die past helemaal bij ons. Een grote coureur, met een indrukwekkende erelijst, en toch simpel, spontaan. Net zoals onze koers.’’

Naast de eliterenners organiseert de Koninklijke Sportingclub Kuurne vandaag ook een wedstrijd voor juniores, de eerste op de internationale kalender, en volgens Schietgat ook gegeerd in die categorie. ‘’We hebben ook nog altijd de ambitie om een Kuurne-Brussel-Kuurne voor vrouwen te organiseren, maar dat gaat nu niet omdat de dames aan de start staan van de Omloop Het Hageland. Er is dus geen plek op de kalender. We blijven wel openstaan voor een samenwerking met die organisatie, we willen ons niet agressief opstellen, maar denken dat een wedstrijd voor vrouwen hier in Kuurne een aardige affiche zou opleveren.’’

De eliterenners starten even voor twaalf uur in Kuurne, de aankomst wordt verwacht kort na half vijf. De wielerredactie van Het Nieuwsblad duidde Fernando Gaviria (Quick Step) aan als topfavoriet.

www.kuurne-brussel-kuurne.be

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.