KUURNE-BRUSSEL-KUURNE. Wie doet Gaviria wat?

KUURNE-BRUSSEL-KUURNE. Wie doet Gaviria wat?

De finish van Kuurne in 2017: Sagan! Foto: Photo News

Aan de drafrenbaan van Kuurne wordt vandaag de zeventigste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne op gang geschoten. Voor velen de herkansing van een mislukte Omloop Het Nieuwsblad. Wie wil winnen, zal vermoedelijk over snelle benen moeten beschikken. Peter Sagan zal zichzelf niet opvolgen wegens niet aanwezig.

De weersvoorspellers lachen er niet mee. Het wordt vandaag nog kouder dan de ijskelder die de renners gisteren moesten trotseren tussen Gent en Meerbeke. De koude an sich was nog meegevallen, getuigden de renners. Maar het was vooral de snijdende oostenwind die de bereidheid tot actie in de, euh, koelkast deed verdwijnen. Aanvalspogingen van Gilbert, Wellens en Benoot werden genekt door een weerbarstige wind en het gebrek aan medewerking vanuit het peloton. Het was wachten op de Muur. Die lag gisteren op nauwelijks twintig kilometer van de finish, de laatste helling in KBK ligt op bijna vijftig kilometer van de finish. En dat is Nokereberg, niet meer dan een oplopende straat met wat kasseien. Bij het overschrijden van de Oude Kwaremont, de belangrijkste helling van de dag, zijn er nog bijna negentig kilometer te rijden.

Onder normale omstandigheden wordt in Kuurne in acht op de tien edities gespurt. Of dat straks het geval zal zijn? Opnieuw, de weersomstandigheden kunnen hun rol spelen. Het zou ons alvast niet verbazen indien heel wat jongens die gisteren al aan het werk waren er vandaag ergens onderweg de brui aan zullen geven. En wie nog wat in de tank heeft, zal misschien op het einde de kracht vinden om er vanonder te muizen. Maar hij zal moeten opboksen tegen een peloton dat wil spurten. Wat wij niet verwachten: een verre aanval van een selecte kopgroep die na de Kwaremont het hazenpad kiest.

KUURNE-BRUSSEL-KUURNE. Wie doet Gaviria wat?
Fernando Gaviria, onze favoriet. Foto: BELGA

Favorieten? Kijk dan toch maar vooral naar Fernando Gaviria. De Colombiaan van Quick Step kwam gisteren ten val in de aanloop naar de Muur waardoor hij uitgeschakeld werd nog voor de finale begon. Het ruwe diamantje aast op revanche en de troepen van Patrick Lefevere zullen er alles aan doen om hem in optimale omstandigheden naar de laatste rechte lijn te loodsen. Dat QST met Richeze en Tim Declercq echte spurtlocomotieven in stelling brengt, zegt alles over de ambities van de blauwhemden. Andere snelle jongens: Arnaud Démare bewees gisteren in de Omloop dat hij graag en gretig koerst in Vlaanderen. Aan hem zal Gaviria bij een eventuele sprint om de bloemen een kwaaie klant hebben. Andere topspurters: Groenewegen, Trentin en de sterke en jonge Fransman Thomas Boudat. Juist, u hebt nog geen Belgische namen gekregen. Ex-winnaar Jasper Stuyven heeft iets met Kuurne én is snel, dat bewees hij gisteren. Bert Van Lerberghe (Cofidis) deed het in Meerbeke ook opvallend goed en we gaan ervan uit dat bij Lotto-Soudal deze keer de kaart van Jasper De Buyst zal worden getrokken.

KUURNE-BRUSSEL-KUURNE. Wie doet Gaviria wat?
Jasper Stuyven, winnaar in Kuurne in 2016. Foto: Photo News

De namen van Greg Van Avermaet en Oliver Naesen hebben we niet genoemd. Zij vinden in Kuurne een parcours dat veel minder bij hen past en waar de mogelijkheden op aanvallen nog schaarser zijn. Enkel een opstoot van frustratie kan hen inspireren om er toch een lange en slopende finale van te maken. Als die van Astana - wat waren die collectief sterk zaterdag - dan ook nog de goesting hebben om mee te draaien, zou het best een leuke finale kunnen worden. Al vrezen we dat het zo’n vaart niet zal lopen.

Corrigeer