Ongezien: langlaufster verspeelt olympische medaille omdat … ze een verkeerde afslag neemt

Ongezien: langlaufster verspeelt olympische medaille omdat … ze een verkeerde afslag neemt

Foto: EPA-EFE

De 30 kilometer langlaufwedstrijd bij de vrouwen leverde nog een dramatisch einde op voor de Teresa Stadlober. De Oostenrijkse was in strijd voor de zilveren medaille, tot ze in een bocht gewoon rechtdoor skiede. De langlaufster moest een heel stuk terugkeren en werd pas negende. Het goud was voor de Noorse langlauflegende Marit Björgen.

Het gebeurde na bijna een uur wedstrijd. Teresa Stadlober had net een aanval om Parmakoski te lossen, maar in een afdaling ging ze in de fout. In een bocht skiede de Oostenrijkse rechtdoor, terwijl haar tegenstandster naar rechts afdraaide. Een pijnlijke misser. Helemaal toen bleek dat ze niet anders kon dan een afdaling te nemen en nadien terug naar boven te klimmen om terug te keren naar het parcours. Stadlober zou nadien niet meer in het stuk voorkomen en teleurgesteld pas negende worden.

Hoe zoiets kan gebeuren? In het langlaufen werken de atleten rondjes af op twee verschillende omlopen. Door goed te onthouden in de hoeveelste ronde ze zitten, weten de langlaufers welke afslag ze moeten nemen. Vermoedelijk vergiste Stadlober zich van ronde en kostte haar die vergissing een mogelijke olympische medaille.

Ongezien: langlaufster verspeelt olympische medaille omdat … ze een verkeerde afslag neemt
Stadlober (onder) mist een bocht en gaat rechtdoor.

Het goud in het langlaufen ging naar de 37-jarige langlauflegende Marit Björgen. Parmakoski had na de fout van Stadlober vrije baan richting het zilver, het brons was voor de Zweedse Nilsson.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.