Eén versnelling is genoeg: Van der Poel pakt zijn 32ste zege van het seizoen, evenveel als Liboton

Mathieu van der Poel (Circus-Corendon) heeft zijn 32ste seizoenszege te pakken. In de Sluitingsprijs in Oostmalle koos de Nederlander halfweg koers het hazenpad. Met deze 32ste overwinning evenaart van der Poel veldritlegende Roland Liboton.

Nederlandse alertheid in Oostmalle want Lars van der Haar, David en Mathieu van der Poel waren de beste starters. Bij het ingaan van de tweede ronde kwam de Europees kampioen voor het eerst piepen op de eerste plaats. Samen met zijn broer en Toon Aerts nam hij het hazenpad. De zegekoning probeerde zijn medevluchters af te schudden in zijn typische vroege aanval, maar Aerts gaf geen krimp. Meer nog: Laurens Sweeck, Tim Merlier, van der Haar en broer David kwamen weer aansluiten. Van der Poel keek de kat uit de boom, enkele outsiders achtten hun moment gekomen.

Steekspel

Het snelle parcours leverde een tactisch steekspel af. Toen Aerts aanviel halfkoers, had de alleenheerser Mathieu alle moeite van de wereld om op de zevende stek het wiel van Merlier te volgen. Nog nooit won de Nederlander in Oostmalle, en ook in 2018 leek dat er op dit moment niet van komen. Bij een aanval van Sweeck koos de 31-voudige winnaar voor nieuwe velgen in de materiaalpost. In geen tijd schoof van der Poel weer op naar kansrijke positie. Waar hij een ronde eerder de handdoek in het ring leek te gooien, nam de Nederlander de leiding over.

Mountainbike

Eén stevige versnelling in vier bochten en de Nederlander nam een tiental meter. Met nog twee ronden te gaan had hij plots al veertien seconden voorsprong verzameld. Van der Poel kon zich na één ronde stevig doortrekken al focussen op zijn vliegtuigreis naar Zuid-Afrika, waar hij komend weekend op de mountainbike kruipt voor de Wereldbeker. Sweeck verzekerde zich van de tweede plaats, broer David mocht als derde mee het laatste podium van het seizoen beklimmen.

Laatste meters

De Sluitingsprijs staat jaarlijks in het teken van het afscheid van enkele veldrijders. Ex-Belgisch kampioen Klaas Vantornhout en Rob Peeters reden er hun laatste meters in het veld. Bij de beloften en de elite zonder contract namen onder meer Stijn Caluwé, Patrick Van Leeuwen en Stijn Huys afscheid van de crossfiets.

Eén versnelling is genoeg: Van der Poel pakt zijn 32ste zege van het seizoen, evenveel als Liboton
Foto: BELGA
Corrigeer