“Daklozen dreigen dood te vriezen als ze buiten blijven”, dus neemt burgemeester drastische maatregel

“Daklozen dreigen dood te vriezen als ze buiten blijven”, dus neemt burgemeester drastische maatregel

Foto: Photo News

Brussel -

Burgemeester Vincent De Wolf van Etterbeek heeft een drastische maatregel genomen om de daklozen in zijn gemeente te beschermen tegen de winterkou. Hij heeft een politieverordening uitgevaardigd die het mogelijk maakt daklozen die niet naar de winteropvang willen, administratief aan te houden zodat ze de nacht niet in de kou doorbrengen. “De burgemeester is wettelijk verplicht om de openbare veiligheid te garanderen en hulp te bieden aan mensen in nood”, klinkt het.

De uitzonderlijke maatregel is genomen omwille van het strenge winterweer dat aangekondigd wordt, waarbij temperaturen tot -10 graden worden verwacht. De gevoelstemperaturen kunnen zelfs nog een stuk lager liggen.

LEES OOK. Nieuwe koudegolf in het verschiet: code geel in het hele land, ook VAB zet zich schrap

“Daklozen die in die omstandigheden buiten blijven, dreigen onderkoeld te raken en dood te vriezen”, zegt burgemeester De Wolf. “De politieverordening laat daarom toe om, in de gevallen waar dat absoluut noodzakelijk is, daklozen die zichzelf in gevaar brengen door opvang te weigeren, administratief aan te houden. Elke dakloze moet overgebracht worden naar een verwarmde zaal van de gemeente en er moet meteen een arts opgeroepen worden om hun gezondheidstoestand na te gaan en te oordelen of de persoon in kwestie gevaar loopt als hij of zij terug naar buiten gaat. Geeft de arts een negatief advies, dan moet de dakloze in de gemeentelijke zaal gehouden worden tot de volgende ochtend.”

LEES OOK. Je wil vertrekken naar je werk, maar je auto heeft last van de kou: dit moet je doen

De politieverordening geldt tussen 20 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s ochtends en loopt tot 8 maart. Als de klimatologische omstandigheden dezelfde blijven, kan ze nog verlengd worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees