Mama

Dit ene beeld over postnatale depressie zegt meer dan duizend woorden

Dit ene beeld over postnatale depressie zegt meer dan duizend woorden

Foto: Instagram

Voor wie er nooit mee te maken krijgt, blijft postnatale depressie vaak een vaag begrip. Toch is het iets waar ongeveer een op de tien bevallen vrouwen mee af te rekenen krijgt en het overkwam ook Tori Block die blogt over haar leven als mama. Op Instagram deelde ze een foto van toen ze zich op een dieptepunt bevond, een beklijvend beeld dat heel veel duidelijk maakt.

Hoewel postnatale depressie in heel wat varianten voorkomt, wou de Amerikaanse mamablogster Tori Block toch eerlijk tonen hoe die bij haar had toegeslagen. Daarom deelde ze op Instagram een foto van toen ze heel diep zat, enkele maanden na de geboorte van haar zoontje Bodhi. Het is een aangrijpend beeld van zij die in tranen uitbarst terwijl ze hem borstvoeding geeft. Een rauw beeld, maar net daarom iets dat ze aan de wereld wou tonen, om zo wat meer begrip voor postnatale depressie te bekomen. Niet alleen voor haar, maar ook voor de vele andere vrouwen die ermee geconfronteerd worden.

"Dit is een foto die hier vast niet lang zal staan", steekt ze van wal op Instagram. "Dit ben ik, op de piek in mijn postnatale depressie. Ik vroeg om een foto van mij te maken zodat ik er later aan herinnerd zou kunnen worden dat ik het heb overwonnen, indien het ooit zo ver zou komen. Het ging toen heel slecht met mij en ik was mezelf niet meer. Als ik naar die foto terugkijk, herinner ik me nog haarfijn de pijn die ik voelde en de angst die ik elke dag bij de keel greep bij het opstaan, de fysieke pijn die me overspoelde met gedachten in mijn hoofd."

"Allesverterend"

En daarmee hield het niet op. "Ik had nooit een dergelijke allesverterende en hersenspoelende emotie meegemaakt die zo elke vezel van mijn lichaam overnam en zijn weg zocht langs mijn aderen, net zoals een plaag. Dit is hoe postnatale depressie er uitziet, of toch in mijn geval. Ik wou dit leven niet verlaten, maar dat leek de enige optie om van de pijn verlost te geraken. Ik heb er nooit om gevraagd en het was niet welkom. Maar daar was het dan, en het was fantastisch om het te verslaan voor het me opvrat, of nog erger, mijn leven nam." Gelukkig gaat het vandaag veel beter met Tori en kan ze eindelijk volop genieten van het moederschap.

 

This is a picture I most likely will not keep up for very long. This is me, at the peak of my postpartum depression. I asked Shiloh to take a picture of me, so I could remember how far I’d come, if I ever came out of it. I was lower than low, I wasn’t even myself. Looking back at this photo I remember perfectly the pain I felt, the dread in waking up everyday, the physical pain that engulfed me from thoughts in my brain. I had never known consuming, mind altering emotion such as this that flooded every fiber of my being, making its way through my veins like a plague. This is what postpartum depression looks like, or at least what it did for me. I didn’t want to leave this life, but it seemed like the only way that would rid me of the pain I was in. I didn’t ask for it, it wasn’t welcome. But there it was, and I kicked its fucking ass and beat it to the ground before I let it consume me, or much worse, take my life. #thisisppd . . . . #ppd #postpartumdepression #mentalhealthawareness #mentalhealth #overcomingppd #mentalhealthsupport #communityovercompetition #stopcensoringmotherhood #motherhoodunited #motherhoodrising #motherhood #takebackpostpartum #momblogger #empoweredbirthproject #mindfulparenting #mindfulmama #consciousmotherhood #motherhood #tribedemama #birthofamama

Een bericht gedeeld door T O R I ?? B L O C K (@themanifestingmamma) op

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees